Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Šta čita Dejan Zlatičanin?

| Postavio/la: Zerina Ćatović

Šta čita Dejan Zlatičanin?

Šampion planete, naš proslavljeni sportista Dejan Zlatičanin otkriva naslove koji su mu posebno zanimljivi. Pored književnih klasika, čitaocima Antene M preporučuje i djela o duhovnom preobražaju i stalnom radu na sebi.

Uz legendarnog Parlova, jedini bokser s prostora nekadašnje Jugoslavije koji je bio na WBC tronu i tek četvrti Evropljanin koji je osvojio tu prestižnu titulu, i to pobjedom nad Frenklinom Mamanijem 2016. u SAD.

Početkom ove godine i zvanično je dobio status vrhunskog sportiste. Prošlog mjeseca Zlatičanin je boksovao pred domaćom publikom nakon više godina i savladao Rusa Murzabekova u borbi za rejting.


***


“Hrabrost” - Osho

Hrabrost nije odsustvo straha, kaže Osho. Štaviše, ona je potpuno prisustvo straha, uz hrabrost da se suočite s njime. Ova knjiga daje ptičju perspektivu nad cjelokupnim terenom - gdje strahovi nastaju, kako ih razumjeti i kako pronaći hrabrost da se s njima izađe na kraj.

Pisac predlaže da svaki put kada se u životu nađemo pred nesigurnošću i promjenama to zapravo jeste stvari razlog za slavlje.

Umjesto da se grčevito držimo poznatog i vec viđenog, možemo da naučimo uživati u tim situacijama kao i u prilikama za avanturu i da probudimo shvatanje o nama samim.

Knjiga je usmjerena na razvoj unutrašnje hrabrosti koja nam omogućava da vodimo autentične i ispunjene živote na svakodnevnom nivou. To je ona hrabrost da se promjenimo kad je potrebno da se mijenjamo, hrabrost da prihvatimo nepoznato uprkos svim strahovima u karijeri, u neprekidnom putovanju ka razumijevanju toga ko smo i zašto smo ovdje.


“Crveno i crno” - Anri Bejl Stendal

Roman koji je donio Stendalu svjetsku slavu, a bavi se sudbinom mladog i ambicioznog momka u postnapoleonskoj Francuskoj.

Na vlasti su ultrarojalisti, bogati zemljoposjednici, nekadašnje izbjeglo plemstvo i sveštenstvo. Za uspjeh u društvu presudno je plemićko porijeklo. Glavni junak ispituje granice sopstvene moći i razumijevanje svijeta u borbi za uspjehom.

“Sto godina samoće” - Gabrijel Garsija Markes

Roman ”Sto godina samoće” je jedan od razloga što je Markes dobio Nobelovu nagradu, a meni je zanimljiv zbog neobične priče o sedam generacija porodice Buendia u (izmišljenom) gradiću Macondo.

Mašta je dovela do krajnjih stvaralačkih mogućnosti, prepliću se čudesno i nestvarno, usponi i padovi, ljubav i mržnja, ratovi i mir. Knjiga je puna legendi, anegdota i izuzetno je maštovita.

“Lovac na zmajeve”- Haled Hoseini

Dovoljno je da pročitate dio te priče o prekinutom srećnom djetinstvu, razorenom prijateljstvu, uništenoj, a ipak prelijepoj zemlji (glavnom junaku knjige) te dugu prema drugome koji čak ni smrt ne briše, da shvatite da je ovo knjiga o ljubavi i prijateljstvu.

I da je, uprkos teškim događajima, ponekad toliko mučno opisanim da sam se stvarno nadao dok sam čitao knjigu da je Hoseini rekao istinu tvrdeći da se radi o fikciji, a ne nečijoj biografiji, samo jedna istina tačna: ”Mogu da zabrane puštanje zmajeva, ali ne, ne mogu da zabrane da volite nekog”.

U knjizi je prikazano da na kraju uvijek ostaje ljubav i prijateljstvo, a ne mržnja.

Djela Vladete Jerotića

Preporuka za Jerotićeve knjige, kao što je na primjer ,,120 pitanja i odgovora”. Jedan od najboljih njegovih citata je: ,,Kad nesto želiš u životu, najprije moraš razmisliti hladnim razumom, zatim toplim srcem prihvatiti, a potom čistim rukama izvršiti.”

Ostavi komentar

0/300