7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta čita Dejan Zlatičanin?

Kultura

Comments 0

Šta čita Dejan Zlatičanin?

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Šampion planete, naš proslavljeni sportista Dejan Zlatičanin otkriva naslove koji su mu posebno zanimljivi. Pored književnih klasika, čitaocima Antene M preporučuje i djela o duhovnom preobražaju i stalnom radu na sebi.

Uz legendarnog Parlova, jedini bokser s prostora nekadašnje Jugoslavije koji je bio na WBC tronu i tek četvrti Evropljanin koji je osvojio tu prestižnu titulu, i to pobjedom nad Frenklinom Mamanijem 2016. u SAD.

Početkom ove godine i zvanično je dobio status vrhunskog sportiste. Prošlog mjeseca Zlatičanin je boksovao pred domaćom publikom nakon više godina i savladao Rusa Murzabekova u borbi za rejting.


***


“Hrabrost” - Osho

Hrabrost nije odsustvo straha, kaže Osho. Štaviše, ona je potpuno prisustvo straha, uz hrabrost da se suočite s njime. Ova knjiga daje ptičju perspektivu nad cjelokupnim terenom - gdje strahovi nastaju, kako ih razumjeti i kako pronaći hrabrost da se s njima izađe na kraj.

Pisac predlaže da svaki put kada se u životu nađemo pred nesigurnošću i promjenama to zapravo jeste stvari razlog za slavlje.

Umjesto da se grčevito držimo poznatog i vec viđenog, možemo da naučimo uživati u tim situacijama kao i u prilikama za avanturu i da probudimo shvatanje o nama samim.

Knjiga je usmjerena na razvoj unutrašnje hrabrosti koja nam omogućava da vodimo autentične i ispunjene živote na svakodnevnom nivou. To je ona hrabrost da se promjenimo kad je potrebno da se mijenjamo, hrabrost da prihvatimo nepoznato uprkos svim strahovima u karijeri, u neprekidnom putovanju ka razumijevanju toga ko smo i zašto smo ovdje.


“Crveno i crno” - Anri Bejl Stendal

Roman koji je donio Stendalu svjetsku slavu, a bavi se sudbinom mladog i ambicioznog momka u postnapoleonskoj Francuskoj.

Na vlasti su ultrarojalisti, bogati zemljoposjednici, nekadašnje izbjeglo plemstvo i sveštenstvo. Za uspjeh u društvu presudno je plemićko porijeklo. Glavni junak ispituje granice sopstvene moći i razumijevanje svijeta u borbi za uspjehom.

“Sto godina samoće” - Gabrijel Garsija Markes

Roman ”Sto godina samoće” je jedan od razloga što je Markes dobio Nobelovu nagradu, a meni je zanimljiv zbog neobične priče o sedam generacija porodice Buendia u (izmišljenom) gradiću Macondo.

Mašta je dovela do krajnjih stvaralačkih mogućnosti, prepliću se čudesno i nestvarno, usponi i padovi, ljubav i mržnja, ratovi i mir. Knjiga je puna legendi, anegdota i izuzetno je maštovita.

“Lovac na zmajeve”- Haled Hoseini

Dovoljno je da pročitate dio te priče o prekinutom srećnom djetinstvu, razorenom prijateljstvu, uništenoj, a ipak prelijepoj zemlji (glavnom junaku knjige) te dugu prema drugome koji čak ni smrt ne briše, da shvatite da je ovo knjiga o ljubavi i prijateljstvu.

I da je, uprkos teškim događajima, ponekad toliko mučno opisanim da sam se stvarno nadao dok sam čitao knjigu da je Hoseini rekao istinu tvrdeći da se radi o fikciji, a ne nečijoj biografiji, samo jedna istina tačna: ”Mogu da zabrane puštanje zmajeva, ali ne, ne mogu da zabrane da volite nekog”.

U knjizi je prikazano da na kraju uvijek ostaje ljubav i prijateljstvo, a ne mržnja.

Djela Vladete Jerotića

Preporuka za Jerotićeve knjige, kao što je na primjer ,,120 pitanja i odgovora”. Jedan od najboljih njegovih citata je: ,,Kad nesto želiš u životu, najprije moraš razmisliti hladnim razumom, zatim toplim srcem prihvatiti, a potom čistim rukama izvršiti.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR