Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Premijera komada ''Pukovnik ptica'' u Gradskom pozorištu

| Postavio/la: Ana Ašanin

Premijera komada ''Pukovnik ptica'' u Gradskom pozorištu Foto:montenegrina.net

Predstava "Pukovnik ptica", koju u produkciji Gradskog pozorišta režira Marko Manojlović, biće premijerno izvedena u subotu, 25. januara u 20 sati u KIC-u "Budo Tomović".

Glumački ansambl komada, za koji je dramaturgiju uradila Dragana Tripković, čine: Emir Ćatović, Branimir Popović, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Goran Vujović i Branka Femić-Šćekić.

Komad je rađen po djelu Hrista Bojčeva, koji je davne 1977.  u konkurenciji od 400 tekstova, odlukom Britanskog savjeta, proglašen najboljim evropskim komadom.

Višestruko nagrađivani satirični komad Hrista Bojčeva kritički se bavi problemom odnosa Evrope i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Evropi i evropskim mitovima o Balkanu.

''Pukovnik ptica“ je priča o grupi ludaka, zatvorenih negdje u balkanskim zabitima.

''Ta izolovanost tek je prividna, jer svijet, civilizacija, ili kako već nazvati ono što se pokušava „samoizliječiti“ građenjem zidova, i te kako su prisutni na tom malom prostoru u kojem obitavaju junaci ove drame. Grupa pacijenata u napuštenom manastiru, u azilu za duševno bolesne, pokušava da nađe izlječenje, a vođena samoproklamovanim pukovnikom upostavlja vojnu jedinicu zadajući tako ne samo političke i društvene ciljeve, već i svrhu sopstvenim životima. Njihovo ludilo, njihova bolest, zapravo, najočigledniji su znak uronjenosti u vrijeme i prostor koji ih okružuju.'', navodi se u saopštenju pozorišta.

Ostavi komentar

0/300