10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komad ''Pogled sa mosta'' u Baru

Kultura

Comments 0

Komad ''Pogled sa mosta'' u Baru

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ansambl Gradskog pozorišta izvešće sjutra u 20 sati, na Velikoj sceni Doma za kulturu prestavu „Pogled s mosta“, koju je po drami američkog književnog virtuoza Artura Milera za našu Večernju scenu režirao Milan Karadžić.

Kako se navodi u saopštenju, Milerovo djelo tretira uvijek aktuelne teme radničke klase i borbe za preživljavanjem, progovara o idealima, ljubavi, ali najviše o međuljudskim odnosima...

U fokusu drame je Edi Karbone, lučki radnik na bruklinskim dokovima, koji živi u sicilijanskoj emigrantskoj zajednici u Njujorku.
Tu je i njegova supruga Bitris i njena sedamnaestogodišnja sestrična Ketrin, koju su podigli kao kćerku.

Edijeva ljubav prema Ketrin kreće se između očinske i strastvene, uz sveprisutniji strah od njenog odlaska koji postaje neumitan dolaskom u kuću dvojice ilegalnih emigranata, Bitrisinih rođaka...

Drama je napisana 1955. u vrijeme američke političke represije. Bavi se i bolnom pričom ekonomskih migracija iz vremena velike ekonomske krize u Americi 1929, nazvane „velika depresija”.

Kao socijalistički intelektualac koji je pisao u vrijeme političkog sivila i poraza, Miler je mogao da vrednuje tragediju američke radničke klase koja je na mnogo načina međusobno podijeljena. Ozbiljnost njegove socijalne vizije prepoznaje duboki smisao tragedije pojedinaca, što i čini građu njegovih drama.

Igraju: Mladen Nelević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Željko Radunović, Marija Đurić i Vule Marković.

Pored reditelja Milana Karadžića, autorski tim još čine: dramaturg Nebojša Bradić, koji je realizovao i idejno rješenje scenografije, kostimografkinja Dragica Laušević, koreografkinja Slavka Nelević koja je sa Karadžićem uradila i izbor muzike, lektorka Dubravka Drakić i korepetitorka Vjera Nikolić. Tekst je preveo Đorđe Krivokapić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR