17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

Kultura

Comments 0

Crna Gora na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crna Gora učestvovaće na predstojećoj 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će biti održana u periodu od 23. maja do 29. novembra 2020. godine, saopšteno je iz MORT-a.

Bijenale arhitekture u Veneciji (La Biennale di Venecia) smatra se najznačajnjom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.

Tim povodom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je međunarodni konkurs za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na Bijenalu, a konkurs je otvoren od 24. januara do 7. februara 2020. godine.

"Stoga, pozivamo sve zainteresovane autore ili autorske timove da se prijave na međunarodni konkurs koji je u toku, a koji će omogućiti, da među pristiglim radovima odaberemo adekvatan rad za predstavljanje naše zemlje na međunarodnoj izložbi u Veneciji.

Komesar ovogodišnje crnogorske postavke na Bijenalu je glavni državni arhitekta Dragan Vuković dok je kuratorka doc.dr Svetlana Perović. Teorijski okvir, kao početni odgovor na temu, naslovljen „Ka transaktivnoj prostornoj percepciji“, postavila je kuratorka crnogorske postavke Perović. Od ovogodišnjeg crnogorskog predstavljanja očekuje se eksperiment-nekonvencionalni, radikalni, transdisciplinarni odgovor na temu Bijenala, sa krajnjim ciljem oprostorenja nestandardne postavke u paviljonu Crne Gore i prepoznatljivog globalnog odjeka predstavljanja", navodi se u saopštenju.

Ukupan sadržaj predstavljanja Crne Gore biće prezentovan u katalogu izložbe sa naučnom recenzijom od strane međunarodnih eksperata. U sklopu trajanja Bijenala planirano je organizovanje predavanja i međunarodne debate, uz aktivno učešće naučnika, edukatora, studenata i drugih zainteresovanih aktera u procesu.

Temu 17. Bijenala arhitekture „Kako ćemo živjeti zajedno?“ postavio je ovogodišnji umjetnički direktor/ kurator izložbe Hašim Sarkis, koji poziva na „osmišljavanje novih prostora u kojima ćemo živjeti velikodušno zajedno“, te upućuje na traganje za novim „dogovorima o prostoru“ i „novim geografijama udruživanja“, koje zahtijevaju „globalno djelovanje“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR