15 °

max 21 ° / min 15 °

Subota

19.10.

21° / 15°

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 14°

Srijeda

23.10.

22° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Kompozitorke iz sjenke'' sjutra u KIC-u

Kultura

Comments 0

''Kompozitorke iz sjenke'' sjutra u KIC-u

  • Viber
Povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, KIC ”Budo Tomović” organizuje, treću godinu zaredom, program ”Kompozitorke iz sjenke”, posvećen ženskom muzičkom stvaralaštvu.

Djela kompozitorki Ejmi Bič (gudački kvartet op. 89), Žermen Tajfer (klavirski trio) i Rebeke Klark (Sonata za violu i klavir) izvešće gudački kvartet ”Montenegro”, trio ”Luminis” i duo violista Mihail Bereznitski i pijanista Bojan Martinović, u srijedu, 8.marta, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Američka kompozitorka i pijanistkinja Ejmi Bič (Amy Beach, 1867 - 1944), vođena umjetničkim instinktom najviše je voljela da sama istražuje klasična djela i samostalno uči kod kuće.

Razvila je svoju pijanističku karijeru, i koncertirala širom SAD. Njena raznolika muzika (od klavirske, kamerne do simfonija itd), je generalno inspirisana romantizmom na kojem je gradila sopstveni lirizam i sentiment. Ubrzo nakon smrti je bila zaboravljena, sve do 1990. godine, kada su ženski izvođači počeli da sviraju njena djela

Žermen Tajfer (Germaine Tailleferre, 1892 - 1983), poznata francuska kompozitorka uz pomoć majke, naučila je da svira klavir i da komponuje kratke komade. Na Konzervatorijumu u Parizu gdje je bila odličan student, susrela se sa mnogim aktuelnim tadašnjim kompozitorima i zadobila njihove simpatije.

Uticaj Morisa Ravela, s kojim je sarađivala skoro deceniju, je takođe bilo značajan za njen umjetnički rad.

Sa mladim kolegama-kompozitorima sa studija, oformila je slavnu francusku grupu Šestorica (Groupe des Six) u kojoj su bili Žorž Orik, Fransis Pulank, Luj Dire, Darijus Mijo i Artur Honeger (Kokto je bio nezvanično njihov sedmi član). Zajedno su objavili zbirku klavirskih kompozicija - poznatu kao „Album šestorice”, i radili na baletu “Mladenci sa Ajfelove kule” koji je označio kraj zajedničkog estetskog iskustva ove grupe.

Rebeka Klark (Rebecca Clarke, 1886 - 1979), engleska kompozitorka i violistkinja, je bila poznata po svojim kamernim djelima koja su uključivala violu.

Smatrana je za jednog od najznačajnijih britanskih kompozitora u periodu između dva svjetska rata. Studirala je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu i postala jedna od prvih žena-studenata na smjeru Kompozicija, pod mentorstvom Čarlsa Vilersa Stenforda.

Časove viole je pohađala kod Lajonela Tertisa, jednog od najboljih violista tog vremena. Njena muzika obuhvata razne stilove 20-tog vijeka, uključujući impresionizam, postromantizam i neoklasicizam.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR