22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Al Rudi, Oskarom nagrađeni producent „Kuma“

Izvor: EPA-EFE

Kultura

Comments 0

Preminuo Al Rudi, Oskarom nagrađeni producent „Kuma“

Autor: Antena M

  • Viber


Holivudska ikona, producent Albert Rudi koji je producirao film "Kum", preminuo je u 95. godini nakon kratke bolesti, potvrdio je portparol porodice.

Rudi je takođe radio na filmu Klinta Istvuda „Djevojka od miliona dolara“ sa Hilari Svonk u glavnoj ulozi. Za oba spomenuta filma nagrađen je Oskarom.

Davno pre uspeha u filmovima Al je bio koautor TV klasika „Hogan’s Heroes“, koji se prikazivao šest sezona.

Od Ala se opraštaju brojne kolege, među kojima su Klint Istvud, Al Paćino i Hilari Svonk.

“Bio je moj veliki prijatelj i jako će mi nedostajati”, rekao je Istvud. Svonk je dodala: “Kad sam s njim radila, bila su to najbolja vremena. On će uvek biti legenda u mojoj i svačijoj knjizi”.

Al Paćino je rekao: “Rudi je bio predivan prema meni čitavo vreme dok smo snimali Kuma. Čak i kad me ostali nisu htjeli, on jeste. Ohrabrio me kad mi je to najviše trebalo i nikada mu to neću zaboraviti.”

Al, punog imena Albert S. Rudi, rođen je u Montrealu, ali je odrastao u Njujorku i na Floridi. Pohađao je Brooklyn Technical High School prije nego što je dobio stipendiju koja mu je omogućila da studira hemijsko inženjerstvo na City College of New York. Godine 1956. diplomirao je arhitektonski dizajn na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Rudi je radio na projektovanju kuća za jednu građevinsku kompaniju. Ali, na kraju se posvetio filmskoj karijeri. Kratko je radio u Warner Brothersu, a potom u Universalu.

Godine 1972. producirao je „Kuma“, adaptaciju romana Maria Puza. Film je doživio ogroman uspjeh i komercijalno i kritički te se smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih. Film je bio nominovan za 11 Oskara i osvojio je tri – uključujući Rudijevog prvog od dva Oskara za najbolji film.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR