21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kastelov "Testament u školjkama" na francuskom jeziku objavljen u Hrvatskoj

Kultura

Comments 0

Kastelov "Testament u školjkama" na francuskom jeziku objavljen u Hrvatskoj

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon knjiga poezije Testament u školjkama (2018), Bumerang valova (2020) i Pokloniću ti Ružu vjetrova (2023), evo i četvrte Kastelove knjige - izbora iz poezije na francuskom jeziku Testament u školjkama (Testament en coguillages) u izdanju Shura Publikacija (Edicija Poentes) iz Opatije, što je još jedan pokazatelj da je Mediteran, pupak svijeta i krvotok civilizacije, najljepša poveznica naroda i kultura, navodi u saopštenju Shura Publikacija. 

"Kastelov književni opus i, naročito, jedinstvena mediteranska poezija predstavlja otmeni mozaik južnjačkih sudbina u kojemu jedinstvom raskošnog tragizma i solarnih hodočašća plovimo ka prepoznatima sebi i tako osvjetljavamo moreuze naših iskušenja i prolaznosti. Otud je Kastel ne samo crnogorski ili južnoslovenski, nego i neko koga možemo nazvati pjesnikom svih naroda Sredozemlja.

I u ovom francuskom izboru Testament u školjkama (Testament en coguillages) pjesnik nastavlja poetsko i životno naviganje vječnim Mediteranom, ne izranja iz unutarnjih mora i pronalazi sudbinu, vječnost i bezvremenost na sredozemnim vodama, sinonimom beskraja i besmrtnosti. Tako se, ko zna koji put već, opravdalo mišljenje velikog Predraga Matvejevića o Kastelovim stihovima Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga Brevijara bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu", navodi se.  

Trideset knjiga poezije i eseja ovog pjesnika, brojni prevodi i internacionalna priznanja, kao i dva toma ogleda o Kastelovoj poeziji u crnogorskoj i južnoslovenskoj književnoj kritici - Mediteranski gospar (2008) i Konzul i juvelir Mediterana (2022), sami za sebe govore da nema ljepše posvećenosti kolijevci civilizacije i srođenosti sa Mediteranom od poezije, dodaje se u saopštenju. 

"Taj put jeste trnovit ali spisatelji, poput Kastela, trasirali su ga sopstvenim noktima na zadovoljstvo čitalaca i naših kultura.

Ovaj izdavački projekat sufinansiralo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR