21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Autorsko veče Vladana Lalovića u Skoplju

Kultura

Comments 0

Autorsko veče Vladana Lalovića u Skoplju

Autor: Antena M

  • Viber

Pred brojnom publikom u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju, autorsko veče je održao pjesnik, pisac i svestrani intelektualac Vladan Lalović. U okviru autorske večeri promovisana je i njegova trojezična knjiga haiku poezije „Plutajući svet“, koju je na makedonski i engleski jezik prevela prof. Daniela Šterjova.

Događaj je moderirala Katerina Mitkovska, predsjednica Udruženja prosvjetnih radnika grada Skoplja, dok je o bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu autora govorila prof. dr Violeta Ačkoska. Ona je u svom obraćanju istakla: „Vladan Lalović je crnogorski pjesnik, esejista, publicista i naučni djelatnik, čija poezija ima univerzalne i vanvremenske domete. On je nadahnuti autor, koji smisao ljudskog postojanja traži u iskonskoj borbi za dostizanje slobodu i visokih estetskih standarda. U njegovim stihovima se prelivaju akvareli Boke Kotorske, gordog Lovćena, mirisa čempresa, grmljavine i spokoja, čežnje za čistoćom, ljepotom, duhovnošću, iskrenošću, empatijom. Njegovi tekstovi plijene dubokom promišljenošću ispunjavajući  dušu čitaocu."

U okviru programa nastupio je muzički ansambl "Vanja Lazarova" sa spletom crnogorskih i makedonskih kompozicija.

Vladan Lalović je stekao obrazovanje u Kotoru, Podgorici i Zagrebu. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a doktorske studije iz medievistike pohađao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Autor je više knjiga i brojnih naučnih radova, ogleda, članaka i prikaza iz oblasti društvenih i humanističkih nauka (istorije, pravne istorije, istorije crkve, istorije diplomatije, političke filozofije i međunarodnih odnosa), objavljenih u referentnoj crnogorskoj, regionalnoj i inostranoj literaturi. Uređivao je i recenzirao veći broj naučnih i književnih izdanja, Učestvovao je na više međunarodnih naučnih kongresa i simpozija. Njegov književni opus je takođe bogat i raznovrstan. Poezija mu je zastupljena u četiri svjetske antologije, kao i u nekoliko antologija iz regiona. Ista je prevođena na engleski, italijanski, bugarski, turski i makedonski jezik. Dobitnik je međunarodnih nagrada i specijalnih priznanja koja se dodjeljuju u Italiji, pod pokroviteljstvom svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO.

Izdavanje knjige „Plutajući svijet“ podržano je sredstvima Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, na osnovu Odluke o sufinansiranju projekata u oblasti kulture za 2023. godinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR