20 °

max 34 ° / min 20 °

Nedjelja

08.09.

34° / 20°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba "Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima"

Izvor: Mediabiro

Kultura

Tag Video
Comments 1

Otvorena izložba "Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima"

Izvor: Mediabiro

Autor: Portal Antena M

  • Viber

U okviru “Podgoričkog kulturnog ljeta” sinoć je u Podgorici otvorena izložba “Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima” koju je organizovao turski Institut Yunus Emre u saradnji sa JU Muzeji i Galerije Podgorica.

Izložba “Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima” kroz dokumente koji su preživjeli iz daleke istorije do današnjih dana otkriva različite aspekte  odnosa Crne Gore i Osmanskog carstva, kazao je na otvaranju koordinator Instituta „Yunus Emre“ Podgorica Abdurahim Turker.

Kako je rekao, dokumenti predstavljaju više od istorijskih zapisa.

“Dokumenti, koji rasvjetljavaju kulturnu, društvenu i političku istoriju Crne Gore ujedno su i simbol prijateljstva i saradnje dva naroda. Naš Institut djeluje u Crnoj Gori više od deset godina i za to vrijeme realizovao je brojne projekte u cilju jačanja kulturnih veza i promovisanja zajedničke istorije i naslijeđa”, poručio je on.

Prema riječima profesora Ugura Altuga prvi kontakti Osmanskog carstva sa Crnom Gorom uspostavljeni su u 14. vijeku. Za vrijeme vladavine sultana Mehmeda Fatiha čitav region postepeno počinje da potpada pod hegemoniju osmanske vlasti koja će kako je rekao, nekada u miru a nekada sa pobunama trajati sve do Berlinskog kongresa 1878 godine.

“Osmansko- crnogorski odnosi, sa svojom bogatom istorijskom prošlošću stvorili su zajednička iskustva i značajno kulturno o društveno naslijeđe. Arhivski dokumenti izloženi na ovoj izložbi su dokaz koji rasvjetljava ovu zajedničku prošlost i naslijeđe”, rekao je on.

Crnogorska slikarka Nina Vukčević podsjetila je da je u Istanbulu ove godine obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske.

“Bogata istorija međusobnih odnosa ostavila je raznovrsnu referentnu arhivu koja je dio zajedničke kulturne baštine i istorijskog naslijeđa. Ovo je značajan iskorak u pravcu saradnje na polju arhivistike između naših institucija i od izuzetnog je značaja za naučnu i stručnu javnost dvije države”, rekla je ona.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ljilja

...Crnogorce care mali/ko te ovde još ne hvali/mačem biješ, mačem sečeš/ mačem sebi blago tečeš/ blago turska glava suva/ kroz nju hladan vetar duva... Branko Radičević :Đački rastanak