23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska objaviće antologije crnogorske narodne književnosti, braće Radoja i Danila Radojevića

Izvor: Matica crnogorska

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska objaviće antologije crnogorske narodne književnosti, braće Radoja i Danila Radojevića

Autor: Antena M

  • Viber

Četiri dragocjene antologije crnogorske usmene proze, koje je priredio istaknuti montenegrista i antologičar Radoje Radojević u saradnji sa svojim bratom, istaknutim naučnikom i istraživačem Danilom Radojevićem, biće do kraja ove godine, nakon više decenija, ponovo objavljene u izdanju Matice crnogorske.

Kako je saopšteno iz Matice crnogorske, nova biblioteka Matice „Crnogorska narodna književnost“ će biti otvorena izdanjem antologije crnogorskih narodnih legendi „Vilina gora“ koja je prvobitno objavljena 1971. godine u izdanju titogradskog Grafičkog zavoda u čuvenoj biblioteci „Luča“.

Urednici tog izdanja bili su Branko Banjević, Sreten Perović i Milorad Stojović, a kao urednici novog izdanja potpisuju se Milovan Radojević i Ivan Ivanović.

- Pod nazivom „Vatra samotvora“ u izdanju Matice će se do kraja tekuće godine pojaviti i crnogorske narodne bajke (prvobitno objavljene 1976. u izdanju NIP „Pobjeda“), zatim crnogorske narodne basne u knjizi pod nazivom „Kad je sve zborilo“ (prvobitno objavljene 1979. godine) i na kraju crnogorske narodne priče u knjizi „Potopno vrijeme“ (objavljeno 1982. godine). Za ponovno publikovanje navedenih antologija braće Radojević Matica crnogorska je prethodno obezbijedila autorska prava koja su joj ustupili njihovi potomci i članovi porodice. 

Projekat će u nastavku biti dopunjen i izabranim ilustrovanim crnogorskim legendama, basnama, bajkama i pričama namijenjenim najmlađim čitaocima, a planirano je da se priredi i izbor na engleskom jeziku, navodi se u saopštenju. 

Cilj navedenog izdavačkog poduhvata je da se ovaj dio crnogorske književnosti i narodnog stvaralaštva približi novim generacijama čitalaca, kažu iz Matice crnogorske. 

- Radoje Radojević (1922–1978) smatra se rodonačelnikom montenegristike, koji je od 60-ih godina prošlog vijeka pa sve do 1978. godine, kontinuirano svojim diskusijama, ogledima, polemičkim tekstovima i studijama doprinosio očuvanju temeljnih vrijednosti crnogorskog identiteta, a ponajviše crnogorskog jezika i nacionalne kulture.

Antologije koje će Matica crnogorska objaviti poslije dugog perioda odavno su nedostajale našoj publici.

One predstavljaju svojevsnu krunu Radojevićevog istraživačkog i terenskog angažmana na prikupljanju crnogorskog narodnog stvaralaštva. Predgovori i pogovori antologija koje su napisali braća Radojević ujedno predstavljaju i izuzetne studije o crnogorskoj narodnoj književnosti. Antologiju basni „Kad je sve zborilo“ i antologiju priča „Potopno vrijeme“ je nakon tragičnog nestanka Radoja Radojevića dovršio i priredio za štampu njegov brat Danilo - zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR