21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najbolji studenti Muzičke akademije nastupaju na KotorArtu, za najmlađu publiku opera Cvrčak i mrav

Izvor: Emir Memedovski foto

Kultura

Comments 0

Najbolji studenti Muzičke akademije nastupaju na KotorArtu, za najmlađu publiku opera Cvrčak i mrav

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru serijala KotorArt talenti, međunarodni festival KotorArt organizuje koncert najboljih studenata Muzičke akademije sa Cetinja.

Koncert će se održati u četvrtak, 18. jula, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 sat. 

Kako je saopštila PR Služba Festivala, ulaz na događaj je slobodan.

Na koncertu nastupaju Milena Jovićević, viola i Marija Korać, violina, iz klase prof. Mihaila Bereznickog, Gorazd Dobrevski, klarinet iz klase prof. Petra Garića, Martina Kovačević, trombon, iz klase prof. Aleksandra Benčića, Milena Drašković, harmonika, iz klase prof. Predraga Jankovića, kao i trio Abelia, u čijem sastavu su Maja Mijanović, violina, Emina Višnjić, violina i Manja Radoičić, klavir.

Klavirski saradnik na koncertu je profesor Oleksij Molčanov.

Saradnja KotorArta i Muzičke akademije sa Cetinja je dugogodišnja.

"Svjesni smo da studenti trebaju što više javnih nastupa a pored koncerta tu je i KotorArt akademija koja pruža majstorske radionice kao neformalan a važan dio obrazovanja za mlade umjetnike i njihov razvoj. Pozivamo sve da dođu na koncert i time podrže naše mlade umjetnike", istakli su iz PR službe Festivala.  

Za najmlađu publiku, KotorArt u okviru svog serijala KotorArtić, organizuje i operu za djecu Cvrčak i mrav, koja će se održati u srijedu, 17. jula, na Pjaci Sv. Luke, sa početkom u 20 sati. 

Operu izvodi Umjetničko udruženje Visoko C koga čine Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor, Ivan Nikolić, bariton i Marina Mikić, klavir.

KotorArt organizuje opere za djecu ali i koncerte za bebe u okviru Babyartića.

"Putem organizovanja kvalitetnog umjetničkog programa za najmlađe, trudimo se doprinijeti njihovom razvoju, kao i izgradnji muzičkog ukusa. Programi su interaktivni te pružaju mogućnost razvoja kreativnosti i jačanja ličnosti kod najmlađe publike", istakli su iz PR službe Festivala.

"Muzička akademija na Cetinju osnovana je 1980. godine u Titogradu, kao jedan od fakulteta Univerziteta Crne Gore Veljko Vlahović. Danas je njeno sjedište na Cetinju. Kao najveća i najvažnija obrazovna muzička institucija u Crnoj Gori, Muzička akademija nastavnim sadržajem, prateći savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, obrazuje mlade i kvalitetne kadrove, sposobne da umjetničkim radom i muzičkim stvaralaštvom pomažu razvoj svoje zemlje i regiona, u skladu sa savremenim evropskim trendovima. Misija Muzičke akademije jeste da širi i unapređuje znanje, učenje i vještine, uz punu otvorenost za saradnju sa sličnim i drugim institucijama i subjektima iz neposrednog i šireg okruženja. Na Muzičkoj akademiji obrazuju se studenti na osnovnim i master studijama, na obrazovnim profilima Opšta muzička pedagogija i Izvođačke umjetnosti i dirigovanje (u okviru izvođačkih umjetnosti – klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, gitara, harmonika)", dodali su. 

Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da realizuje opere, komade s pjevanjem, opere za djecu, mjuzikle,  da organizuje koncerte, edukuje građane, a posebno djecu, o značaju umjetnosti, kao i da organizuje časove glume, pjevanja i ljetnje kurseve.

"Na koncertima pod nazivom O Ljubavi članovi Udruženja prezentovali su niz vječnih melodija, a kroz španske pjesme, italijanske kancone i ruske romanse predstavili su priče iz svakodnevnog života o ljubavi prema bližnjem, prirodi, domovini. Izvođenjem opera za djecu širom Srbije i regiona, Udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, razvoj kreativnosti i jačanje njihovih ličnosti.

U aranžmanima prilagođenim dječjoj publici, moderno izrežiranim, uz pratnju klavira ili kamernog sastava, Visoko C ostvarilo je više stotina nastupa. U najizvođenije opere za djecu spadaju Čarobna frula, prema muzici Volfganga Amadeusa Mocarta, Mačak u čizmama, Cezara Kjuia, Pepeljuga, Edvarda Poldinija, Snežana, Petra Krstića, Crvenkapa i Pčelica Dana, Petra Jovanovića, kao i dječje opere Marije Cvijić pisane na tekstove Branislava Cvijića: Crvčak i mrav, Ivica i Marica i Čardak ni na nebu, ni na zemlji", navodi se u saopštenju. 

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

"Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart", zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR