15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Canović: Imamo zadatak da se borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma

Kultura

Comments 0

Canović: Imamo zadatak da se borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma

Autor: Antena M

  • Viber

Antifašizam nije samo prošlost, već i naša sadašnjost i budućnost. Naš zadatak je da se i danas borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma koji pokušavaju da naruše mir i slobodu koju su naši preci tako hrabro izborili, rekao je Nihad Canović, predsjednik Opštine Plav na otvaranju izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ koju je organizovala Matica crnogorska u saradnji sa Centrom za kulturu „Husein Bašić“.

- Zbog toga je i bitno da važne istorijske događaje afirmišemo i čuvamo od zaborava kao što smo večeras otvaranjem izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ podsjetili na dan kad su narodi Crne Gore ustali protiv okupatora, pokazujući neviđenu hrabrost i jedinstvo u borbi za slobodu – istakao je Canović.

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović istakao je da je u novijoj istoriji Plav, odnosno plavsko-gusinjska oblast tokom prve polovine 20. vijeka bila je poprište stalnih tenzija, sukoba, masovnih ubistava i pokolja civilnog stanovništva, što je dominantno bilo generisano činjenicom da se ovaj kraj nalazio na granici tj. razmeđi suprostavljenjih država, gdje su se često prepletali politički atavizmi prošlosti.

- Tako je bilo i u II svjetskom ratu, s obzirom da su okupatori, prvo italijanski fašisti, a potom njemački nacisti za svoje potrebe angažovali različite vojne i paravojne formacije (četnike, voluntare, baliste, muslimansku miliciju), nailazeći na žestok antifašistički otpor lokalnog stanovništva, koje se, tada, prvi put, nezavisno od nacionalne ili vjerske pripadnosti, zajedno našlo, rame uz rame, u borbi za slobodu, za klasnu i nacionalnu ravnopravnost, ideal bratstva i jedinstva, što je nakon oslobođenja predstavljalo osnovu, a ujedno i zalogu, za skladan suživot žitelja Plava. Na taj način, pripadnici NOB-a iz Plava trajno su sebe ugradili i integrisali cijeli ovaj kraj u veličanstveno antifašističko nasljeđe Crne Gore – rekao je Jovović.

Jovović je poručio da se ne smije dozvoliti da jedan od ugaonih kamena na kojima počiva savremena Crna Gora, a to je antifašizam, bude predmet revizionističkih interpretacija prošlosti, koje nedozvoljavaju mir i spokoj svim žrtvama, "već u tome traže priliku za povratak mračnih ideologija i projekata, zbog čega trebamo pružiti odlučan odgovor tim političkim snagama, noseći se idealima 13-julskog ustanka 1941. godine".

- Izražavajući duboki pijetet prema svim znanim i neznanim poginulim pripadnicima NOB –a, i u slavu i na spomen onih 257 narodnih heroja iz Crne Gore, čiji je primjer borbe za slobodu zavrijedio trajno sjećanje naše domovine, izložbu proglašavam otvorenom - zaključio je Jovović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR