23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo zabrinuto zbog nastupa Desingerice: Zaštititi kulturnu scenu Crne Gore od negativnih uticaja

Kultura

Comments 1

Ministarstvo zabrinuto zbog nastupa Desingerice: Zaštititi kulturnu scenu Crne Gore od negativnih uticaja

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori, saopšteno je iz ovog resora. 

Reagovanje prenosimo integralmo: 

"Kao institucija koja je odgovorna za očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija oštro osuđuje svaki vid umjetničkog izraza koji promoviše nasilje, netoleranciju, nepoštovanje ljudskih prava i diskriminaciju bilo koje vrste.

Kulturna scena naše države treba da bude prostor za pozitivne i konstruktivne poruke i sadržaje, koji će doprinositi razvoju društva i unapređenju kulturnog nasljeđa.

S obzirom na to da umjetnost ima značajan uticaj na formiranje stavova, posebno među mladima, apelujemo na sve izvođače, autore i producente da preuzmu odgovornost za sadržaj koji plasiraju javnosti, a naročito mladima. Pozivamo i organizatore događaja da prilikom izbora izvođača vode računa o kulturnim vrijednostima. Posebno obratiti pažnju da ono što plasiramo mladima, koji su u najvećoj mjeri konzumenti sadržaja, utiče na njihov rast i razvoj.

Ministarstvo kulture i medija u cilju kreiranja kulturne ponude koja oslikava imidž Crne Gore kao kulturne i turističke destinacije, vodi angažovanu politiku izbora i finansiranja kulturnih sadržaja, te je u ovoj godini podržalo 295 projekata, čijoj smo se realizaciji zbog njihovog značaja i kvaliteta izuzetno radovali. Zadatak MKM i njenih nezavisnih komisija je da doprinesu kvalitetu sadržaja koji se prezentuju publici u Crnoj Gori.

Stoga pozivamo medije i lokalne turističke organizacije da aktivnije promovišu i turistima učine dostupnim informacije o značajnim festivalima i manifestacijama koje sufinansira MKM, a koje na pravi način, u svojoj raznovrsnosti, oslikavaju Crnu Goru.

Napominjemo i da je najveći broj kvalitetnih programa, koje sufinansira Ministarstvo kulture i medija, dostupan najvećem broju građana, a često i besplatan.

Sa druge strane, zabrinjava činjenica da ovakvim događajima, koje ne možemo zabraniti, prisustvuje značajan broj publike koja je spremna da izdvoji i znatnu sumu za događaj ovakvog tipa.

Stoga, podstičemo roditelje, prosvjetne radnike i građane da budu pažljivi i da aktivno učestvuju u kulturnom obrazovanju, posebno mladih, kako bi zajedno gradili i uspostavljali kvalitetni vrijednosni sistem.

Ministarstvo će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve neophodne korake u skladu sa svojim ovlašćenjima kako bi se zaštitila kulturna scena Crne Gore od negativnih uticaja.

U Ministarstvu kulture i medija vjerujemo da zajedničkom akcijom svih možemo doprinijeti zaštiti i unapređenju kulturnih vrijednosti i zaustavljanju njegativnih uticaja u našem društvu."

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Cenzura!?

Zasto cenzura...neka za svoju publiku radi sto hoce...nije jedini performer, koji se ne sviđa drugima...sto radi abramovicka...pa se zaj ..sa svima...ajte vi malo o kulturnoj bastini i krađi najvećoj ikad! Tzv temeljni i ostalo..trobojke i dno kace..pi!