15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Violončelista Kosta Popović, dobitnik stipendije Fondacije Miloš Karadaglić, nastupa na KotorArtu

Izvor: KotorArt

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Violončelista Kosta Popović, dobitnik stipendije Fondacije Miloš Karadaglić, nastupa na KotorArtu

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni festival KotorArt, u saradnji sa Fondacijom Miloš Karadaglić, organizuje solistički koncert mladog i talentovanog violončeliste Koste Popovića u petak, 26. jula, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21 sat. 

Klavirsku pratnju izvodiće Petar Popović a na repertoaru će se naći dijela Sonata za violončelo i klavir, op. 102, br. 2, Ludviga van Betovena, Komplimenti, Gaspara Kasada, Sonata za violončelo i klavir, L. 135, Kloda Debisija i Popularna španska svita, Manuela de Falje.

Violončelista, Kosta Popović, dobitnik je stipendije u ciklusu za 2023/2024. godinu, koju dodjeljuje Fondacija Miloš Karadaglić zajedno sa partnerima Adriatic Marinas Porto Montenegro i One Crna Gora.

Izvor: KotorArt; Petar Popović

Ulaz na koncert je slobodan a na internet stranici Festivala može se pročitati detaljna biografija Koste i Petra Popovića, saopštila je PR služba Festivala. 

Istog dana, u Kreativnom habu, sa početkom u 18h, KotorArt organizuje drugi Forum mladih umjetnika.

"Ovogodišnja tema Foruma je značajna za sve mlade stvaraoce, ali i izvođače. U pitanju su autorska prava, koja vremenom dobijaju nove slojeve tumačenja i ostvarivanja, pogotovo u savremenom dobu, kada su muzički zapisi dostupniji nego prije dvije-tri decenije, zahvaljujući internetu i brojnim platformama za muziku. S obzirom na to da je u direktnoj vezi s profesionalnim pozivom autora, kako stvaralaca tako i izvođača, ova pravna oblast trebalo bi da bude u fokusu razvoja karijere svakog mladog umjetnika. S tim u vezi, ovogodišnji Forum mladih umjetnika bavi se pitanjima autorskih prava, njihovom implementacijom kroz zakonske propise Crne Gore i reperkusijama u praksi", navodi se u najavi. 

Moderatkorka Foruma biće Sara Mandić, dok će mladim učesnicima pomoći iskusni profesori, maestro Mladen Tarbuk i vanredni profesor prava informaciono-komunikacionih tehnologija, dr Đorđe Krivokapić.

"Forum mladih umjetnika pokrenut je 2023. godine, kada se razmatrao položaj mladih umjetnika. Okupljeni oko zajedničkog cilja, mladi umjetnici, kao budući nosioci muzičke scene u Crnoj Gori, analizirali su situaciju, razmatali i predlagali mjere koje bi doprinijele njenom poboljšanju i razvoju, posebno u kontekstu izrade budućih Akcionih planova za implementaciju Nacionalnog programa razvoja kulture 2023–2027.

KotorArt organizuje mnogo koncerata, majstorskih radionica i foruma za mlade kako bi podržali rad, talenat i inspirisali mlade ljude za dalja istraživanja i usavršavanja. Na ljeto 2019. godine, u okviru platforme KotorArt talenti imali smo priliku slušati koncert mladog tria kojeg su činili pijanista Simo Šišević, violinista Luka Perazić i violončelista Kosta Popović. Na ovogodišnjem Festivalu, Luka Perazić svira u tri značajna orkestarska projekta, Simo Šišević je nastupao kao solista 19. jula, dok u petak očekujemo solistički koncert violončeliste Popovića. Ogromno nam je zadovoljstvo pratiti i podržavati rad ovako talentovanih i vrijednih mladih crnogorskih umjetnika. Pored izvođaštva, tim KotorArta uvijek je smatrao da mladi treba da razvijaju kritičko mišljenje, preduzimljivost i da su upravo oni ti koji treba da inspirišu druge i podstiču kulturnu scenu Crne Gore na dalji razvoj. Otuda i ideja o formiranju Foruma mladih umjetnika. Ovogodišnja tema o autorskim pravima je vrlo značajna i nadamo se da će mladi dobiti više informacija i znanja iz ove oblasti", izjavili su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR