23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krnić: Vlada udara na kulturu, obrazovanje i medije da bi pokrila minus u državnoj kasi

Kultura

Comments 0

Krnić: Vlada udara na kulturu, obrazovanje i medije da bi pokrila minus u državnoj kasi

Autor: Antena M

  • Viber

Nepune dvije sedmice od bombastično predstavljene poreske reforme koja zapravo znači umanjenje doprinosa za penzioni fond dobijamo najave da će se dodatno oporezivati knjige, štampa i ulaznice za pozorište, muzeje i koncerte, poručio je član “Preokreta” Mirza Krnić.

Ovime Vlada, prema njegovim riječima, direktno udara na sfere koje su od ključnog značaja za budućnost crnogorskog društva, a to su, kaže, kultura, obrazovanje i sloboda medija.

“Povećanje PDV-a na knjige je ogroman udar na ionako ugroženu izdavačku djelatnost, dok će kulturne događaje usljed povećanja cijene posjećivati sve manji broj građana. S druge strane, ovim potezom se ugrožava Ustavom zagarantovana sloboda štampanih medija, koji će zbog otežanog plasmana i prodaje sada još više zavisiti od finansijera i biti podložniji uticaju partija i krupnog kapitala”, naveo je Krnić u saopštenju za medije.

Potvrđuje se, smatra on, da u državnoj kasi fali novca i da će minus koji stvaraju “nepromišljeni potezi” vraćati sami građani i to kroz dodatne namete ili kredite.

“Ključni nosioci vlasti PES, Nova srpska demokratija i Bošnjačka stranka uveliko izvode predstave kako bi se zamaskirala istina da su javne finansije u ozbiljnom problemu i da njihovo održavanje bez stvaranja nove vrijednosti znači ulazak u zonu ozbiljne ekonomske krize, koja može trajati godinama. Preokret stoga insistira da se pod hitno krene sa sanacionim mjerama koje će otkloniti po državni budžet štetne posljedice Vladinih mjera”,  naveo je Krnić.

Ove mjere bi, mišljenja je Krnić, pokrenule privredu i tako makar djelimično amortizovale izvjesnu nadolazeću krizu koja će građane gurnuti u veliku nesigurnost.

“Da bi se ovaj scenario izbjegao mora se odmah djelovati čitavim nizom stimulativnih mjera i uklanjanjem barijera onima koji doprinose punjenju državnog budžeta: privrednicima, preduzetnicima, ali i građanima uopšte. Preokret je već nudio rješenja u ovom pravcu, ali je sada važno hitno djelovati u pravcu obezbjeđivanja pouzdanosti finansijskog sistema, a što se reflektuje na standard građana. Nužno je zaustaviti trend u kome politika nameće pravila privredi koja ona ne može izdržati, a od koje se očekuje da plaća sve prohtjeve političkih kampanja. Više nego ikad nam je potreban preokret ka održivoj ekonomiji”, zaključio je Krnić.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR