18 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDNK: Sakaćenje i uništenje crnogorske književnosti, kulture i nacije

Izvor: Pixabay (jorono)

Kultura

Comments 3

CDNK: Sakaćenje i uništenje crnogorske književnosti, kulture i nacije

Autor: Antena M

  • Viber

- Recentni velikosrpski program, koji se u različitim oblicima kontinuirano reciklira i inovira potonjih sto osamdeset godina, čiji je cilj radikalna promjena političkog i nacionalnog karaktera Crne Gore, razuđen je i sveobuhvatan. Novo „Načertanije“ često presudno utiče na programe političkih stranaka, medijsku propagandu, sportske manifestacije, kadrovsku politiku, demografiju, te kreira izmišljanje vjerskih rituala i pučke tradicije koje nemaju uporište u crnogorskoj tradiciji, kao i djelovanje represivnih i obavještajnih službi, javnih medija, pravosuđa, diplomatije... Njihov trenutni fokus je da Srbi, postanu većinska nacija u Crnoj Gori: kroz falsifikovanje popisa stanovništva, i uvođenja dvojnog državljanstva, kako bi dodatno upisali u crnogorsko državljanstvo par stotina hiljada državljana Srbije koji su porijeklom iz Crne Gore - poručuju iz Crnogorskog društva nezavisnih književnika. 

"U toku je, dakle, ključna faza za ostvarenje konačnog rješenja crnogorskog pitanja: potpune asimilacije crnogorske nacije i ponovne aneksije Crne Gore Srbiji.

Ergo, proces asimilacije Crnogoraca uveliko je odmakao u posljednjih trideset pet godina: danas ih je u Crnoj Gori i Srbiji manje oko četrdeset odsto u odnosu na 1989. godinu: u Srbiji je broj nacionalnih Crnogoraca sa sto pedeset šest hiljada spao na dvadeset hiljada(!), a u Crnoj Gori sa četiristo hiljada na nešto manje od dvjesta osamdeset hiljada.

Prema tom planu predviđeno je da Crnogorci u narednoj deceniji trajno izgube obilježja moderne nacije. To jest, da se u pograničnim prostorima potpuno stope u srpski nacionalni korpus, a  u preostalim enklavama –  središnjoj i južnoj Crnoj Gori – identifikuju kao folklorna grupa, nalik na Gorance, Cincare, Bunjevce.

U metodima tvrde i meke asimilacije – nasilne i nenasilne –  akceptirano je da se sve odjelite tradicijske vrijednosti: istorijske bitke, veliki junaci, državotvorci i pjesnici, kao i savremena politička i kulturna postignuća, ozakone u Ustavu, simboličkim znamenjima i školskim programima, kao integtalni dio srpske tradicije i kulture", navode iz CDNK-a. 

Uz to, kako poručuju, sve istaknute savremene kulturne stvaraoce proglasiće nacionalnim Srbima, ili će ih potpuno marginalizovati, onemogućitiim profesionalno napredovanje i afirmaciju, i egzistiranje od umjetničkog stvaralaštva.

"Za potpunu marginalizaciju i uništenje crnogorske kulture potrebno je inaugurisati i kulturnu politiku koja univerzalne vrijednosti izjednačava s tribalnim, provincijalnim kriterijumima: to jest, talentovane stvaraoce i diletante, moderne estetske forme sa kvaziepskim i klerikalnim, sadržajima.

Zbog toga je Ministarstvo kulture, poslije 2020. godine, najprije bilo svedeno na status jednog od četiri sekretarijata, a danas je na njegovom čelu osoba medicinske struke, bez ikakvog radnog iskustva u domenu kulture, stručnog znanja, afiniteta i talenta za posao koji obavlja! Takođe, na čelnim mjestima nacionalnih kulturnih ustanova su osobe koje su do juče bili pripravnici ili referenti u lokalnim organizacijama kulture!

Novi vladari crnogorske kulture revnosno sprovode nacionalni index librorum prohibitorum – spisak zabranjenih imena stvaralaca i kulturnih subjekata – koji su ideološko-politički nepodobni. (Riječ je i o svojevrsnoj getoizaciji u velikom dijelu opština gdje su na vlasti stranke velikosrpske provinijencije: domovi kulture i ostali javni prostori nijesu otvoreni za stvaraoce i djela koja pripadaju crnogorskom nacionalnom korpusu.)

U prilog tome treba navesti i to da u potonje četiri godine, Crnogorski centar PEN kluba, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, DANU, većina ostalih umjetničkih esnafskih udruženja, nijesu dobili jedan euro iz državnog budžeta, dok se pojedinci, udruženja, organizacija s (veliko)srpskim nacionalnim predznakom, obilato finasiraju iz budžetskih stavki za kulturu, kao i iz diskrecionih fondova Vlade.

U tom kontekstu treba istaknuti da nacionalno-politički podobne organizacije – pored apanaža koje dobijaju iz Beograda – prevashodno dobijaju sredstva za svoje izdavačke projekte, sajmove knjiga, crkvene sabore, festivale, jubileje, da forsiraju estetski i ideološki kič, trivijalnost, amaterizam, klerikalni nacional-šovinizam. Kriterijumi rukovodilaca i komisija Ministarstva kulture koje su zadužene za potporu kulturne produkcije isključivo se rukovode ideološkim – svetosavskim i anticrnogorskim – ili klanovskim i diletantsko-amaterskim kriterijumima", dodaju u saopštenju. 

Navode da su se tako u međuvremenu ugasili prestižni izdavači, časopisi sa internacionalnim renomeom, zamrlo je književno prevođenje i međunarodna razmjena u domenu likovne, filmske, muzičke produkcije.

"(Velikosrpski ideolozi, koji znaju da je književnost najvitalniji i najvažniji segment modernog kulturnog i nacionalnog identiteta, posebnu pažnju su posvetili demonizovanju i likvidaciji onih izdavačkih subjekata koji su bili spiritus agens nacionalne  međunarodne afirmacije nove crnogorske književnosti.)

Klerikalno obojeni provincijalizam, ignorisanje univerzalnih estetskih i naučnih kriterijuma, zorno se ogleda i u dodjeljivanju najviših nacionalnih priznanja. Trinaestojulsku nagradu dobio je i jedan pravoslavni pop(!) za izvjesne sholastičke tlapnje, a laureatom najviše nacionalne nagrade za životno djelo, nakon stvaralaca evroskog renomea, Voja Stanića, Dada Đurića, Vukića Pulevića, Mirka Kovača, Veljka Bulajića, ove godine je proglašen pjesnik diletant, amaterski reditelj i kafanski harmonikaš!

No zloslutnije od ovog posvemašnjeg civilizacijskog urušavanja je ćutnja naše političke i kulturne elite! Jer, diskriminacija crnogorske književnosti, kulture i nacije, ignorisanje, kazneni progoni, prijetnje i demonizovanje politički nepodobnih stvaralaca uglavnom prolaze u tišini. (Na svakodnevno devastiranje i negiranje crnogorske kulture i nacije reaguje tek nekoliko opozicionih aktivista, pisaca, profesora FCJK, i novinara, koji u atmosferi opšte rezignacije, oportunizma i kapitulanstva nekima možda izgledaju redikuluzno.  Jer,  među intelektualcima, javnim djelatnicima u kulturi, organizacijama koje se bave ljudskim pravima, stvoren je duh oportunizma, sitnog kalkulanstva, straha da će izgubiti stečena prava, što se pretvorila u svojevrsan zavjet ćutnje", poručuju iz CDNK-a. 

Kako kažu, ćute profesori filozofskog fakulteta, akademici, umjetnička udruženja, istaknuti kulturni stvaraoci, mediji...

"Stoga, CDNK, poziva kulturne djelatnike i aktiviste da dignu glas u odbranu crnogorske kulture, kao i sopstvenog građanskog i stvaralačkog dostojanstva. Jer, ukoliko se ne izbore za svoje građansko dostojanstvo i umjetničke slobode cijena njihovog straha i oportunizma biće drastična: moraće se odreći pripadnosti crnogorskoj kulturi ili će postati nacionalni apartidi.

Pozivamo i političke stranke, koje u svojim programima, pored univerzalnih građanskih načela, baštine i afirmaciju crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta, da umjesto lijepog recitovanja i ponavljanja opštih mjesta u svojim javnim nastupima, naprave ozbiljne analize postojećeg stanja u domenu kulture, prosvjete, medija, i ukažu na sve dimenzije malignosti  velikosrpske politike.

Jer, ukoliko se ne probude i odlučno stanu na čelo pokreta otpora, ne shvate da se, danas i ovdje, trajno uništava supstanca Crne Gore i Crnogoraca, uskoro neće imati što braniti: osim svojih fotelja, kojih će biti sve manje. Ukoliko se ne stvori duh otpora utemeljen na nacionalnim i univerzalnim građanskim vrijednostima: ukoliko birokratski i sitno trgovački duh, strančarenje i sektaštvo, ne zamijeni stari crnogorski slobodoištući genij, instikt za odbranu i preživljavanje, Crna Gora i Crnogorci će nestati, nedostojno, anonimno, u tišini.

CDNK apeluje i na predstavnike Ujedinjenih nacija, OEBS-a i evroatlanskih zemalja u Crnoj Gori, kao i na međunarodne organizacije za ljudska prava, da spriječe organizovanu diskriminaciju crnogorske kulture i nacije, njeno negiranje i nipodaštavanje. Kao i marginalizaciju i diskriminaciju nacionalnih Crnogoraca, njihovih kulturnih, vjerskih i političkih prava, prisvajanje kulturne baštine: i svih istorijskih vrijednosti koje su stvarane u dvanaestovjekovnoj povjesnici, od arhonta Petra do  političkih i kulturnih protagonista dvadesetog vijeka.

Jer, Zapadne demokratske zemlje, braneći prava Crne Gore i Crnogoraca čuvaju i svoje interese. Velikosrpska politika je u potonje tri decenije uzrokovala četiri agresorska rata, i neminovno će dovesti do daljnjeg urušava svih demokratskih vrijednosti na kojima počivanju zemlje evroatlanskog saveza. Produžena politička nestabilnost i opštakulturna i civilizacijska degradacija Crne Gore, neminovno bi uticala na geopolitički odnos snaga na zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi, na taj način što će u svojim agresivnim namjerama dodatno ohrabriti autoritarne ideologije i političare putinovsko-orbanovske-vučićevske provinijencije", zaključuju iz CDNK-a. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

maksim

Dada Nije džaba pričati, jer nasi politicari i kulturtregeri nijesu u stanju ni stvari nazvati svojim imenom, kamoli djelovati. Danas su opste prilike za Crnogorce mnogo bolje nego 1918. i 1989. ali nemamo snaznih lidera, nacionalnu ideologiju i organizaciju. Ako nestanemo bez snaznog i organizovanog otpora ne zasluzujemo ni da postojimo.

Dada

Sve je to tacno i sve dzaba pricati.Cak i neki Crnogrci u dijaspori jedva cekaju da srpska trobojka zaviori sa Cetinja. Istorija se ponavlja.