15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šćepović: Sloboda govora je uveliko zabranjena, sad su na redu knjige, ništa se ne događa slučajno

Kultura

Comments 1

Šćepović: Sloboda govora je uveliko zabranjena, sad su na redu knjige, ništa se ne događa slučajno

Autor: Antena M

  • Viber

"U zemlji u kojoj svakog dana cijene osnovnih životnih namirnica lete u nebo, ne znam koliko je pristojno komentarisati povećanje PDV-a na knjige. Naročito ako imamo u vidu da najjeftiniji hljeb košta euro", kazao je u izjavi za Antenu M crnogorski pisac Đorđe Šćepović.

Šćepović je, komentarišući nacrt fiskalne strategije Vlade Crne Gore koja je predvidjela da poveća porez sa sedam na 15 odsto na knjige, dnevnu i periodičnu štampu, kazao da je "avgustovska demokratija" donijela razor. 

"Ipak, i ovo, kao i sve ostalo što nam je 'avgustovska demokratija' donijela, ima za cilj osim ekonomskog, i potpuni kulturološki razor Crne Gore. Crnogorski izdavači i autori su odavno na marginama, getoizirani i izopšteni na svaki mogući način, i to, mora se priznati, ne počinje 2020. Oduvijek su u milosti i bivšeg i aktuelnog režima bili kobajagi ugroženi srpski izdavači, a najplastičniji primjer za to su knjižarski tajkuni, koji su objavljivali knjige premijerima i ministrima DPS-a, a od 2020. svojim novim pokroviteljima i sponzorima.

Legitimitet takvima daju i crnogorski pisci, koji za šaku eura svoje knjige objavljuju kod onih za koje je Crna Gora južna srpska pokrajina, u kojoj su, jelte, za zemana DPS diktature, ovi srpski martiri izgradili svoju izdavačku i knjižarsku imperiju. Čemu priča o takvima? Razlog je jednostavan: na njih povećanje PDV-a neće uticati, jer, ako je vjerovati upućenima, a ja im vjerujem, oni odavno svoja izdanja štampaju u 'ilegalnim štamparijama', diljem Srpskog sveta", istako je Šćepović.

Kako navodi ovim postupcima Vlade, u najvećoj mjeri, stradaju crnogorski pisci, te da su, nakon uskraćivanja slobode govora, na red došle knjige.

"Zbog ovakve ludosti, zapravo, podlosti i jasne namjere režima, stradaće samo crnogorski izdavači i autori. Časopis Ars i OKF godinama su targetirani s najviših pozicija vlasti. Cilj je očigledan, kao i Crnu Goru, treba spaliti i crnogorsku kulturu. Kad je već bezočno svojataju i kradu, zašto je ne bi i spalili? Sloboda govora je već uveliko zabranjena, sad su na redu knjige, i ništa se ne događa slučajno. Očekujem da CANU, kao krovna institucija nauka i umjetnosti, tradicionalno patriotski odgovori na najnoviju skarednost režima", navodi Šćepović.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Svetlana M.

,,Očekujem da CANU, kao krovna institucija nauka i umjetnosti, tradicionalno patriotski odgovori na najnoviju skarednost režima", Odgovoriće ,, dogodine " ako im budžet ne bude milionski. Isto tako i UCG na čelu sa rektorom Božovićem. Ima li vakcina protiv stida?OKF i ARS 'spaljeni' a milioni CANU