17 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radoman: Povećanje PDV-a na knjige je sramna giljotina čija je oštrica usmjerena na crnogorsko izdavaštvo

Kultura

Comments 3

Radoman: Povećanje PDV-a na knjige je sramna giljotina čija je oštrica usmjerena na crnogorsko izdavaštvo

Kad bude zaokružena ekonomska, institucionalna, obrazovna, kulturna i duhovna okupacija Crne Gore, i ona politička biće samo formalnost.

Autor: Antena M

  • Viber

Nacrtom fiskalne strategije Vlada Crne Gore je predvidjela da poveća porez sa sedam na 15 odsto na knjige, dnevnu i periodičnu štampu, kao i na usluge iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, nauke i umjetničkih predmeta, zatim i na ulaznice za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, utakmice, dok je u većini država stopa PDV-a na ove proizvode od kulturnog i javnog interesa najniža ili nulta.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman u izjavi za Antenu M navodi da se radi o svjesnim postupcima Vlade Milojka Spajića.

"Čega god su se uhvatili tridesetoavgustovci u posljednje četiri godine proizvelo je opasne posljedice po crnogorsko društvo. Ako ko misli da je riječ o neznanju usljed kojega urušavaju i ekonomsku i političku stabilnost države, vara se. Pakleni gemišt nacionalizma i desnoga populizma osovine Mandić-Spajić s jasnom namjerom uništava državu kako bi postala lakši plijen velikodržavnim apetitima Aleksandra Vučića.

Spajić to čini iz lukrativnih razloga, kako bi zadržao svoju marionetsku funkciju. Mandić to radi iz ideoloških razloga, koji su davno defenisani, i čiji je cilj potpuna desubjektivizacija Crne Gore. Sa stanovišta Crne Gore i njezine kulture razlike među njima dvojicom irelevantne su jer vode istome cilju", smatra Radoman.

Sagovornik Antene M kaže da je potez Vlade "giljotina čija je oštrica usmjerena na crnogorsko izdavaštvo", ističući da će povećanje PDV-a biti uzrok gašenja svih crnogorskih izdavača.

"Najnoviji potez povećanja PDV-a na knjige i štampu sramna je giljotina čija je oštrica usmjerena na crnogorsko izdavaštvo. Sve što u ovoj državi ima u sebi prefiks crnogorski ili je izloženo segregaciji ili pripremljeno za odstrijel. Novi poreski udar na izdavaštvo izazvaće gašenje i ono malo oaza crnogorskoga izdavaštva, što i jeste cilj".

Kako navodi gašenjem crnogorske kulture "okupacija Crne Gore, i ona politička biće samo formalnost".

"Logika Mandić-Spajićeve mašinerije i po ovome je pitanju nedvosmislena - a što će Crnoj Gori izdavači i izdavaštvo kad to ima Srbija (koja se duže od jednoga vijeka bavi Crnom Gorom kao svojom kulturnom pokrajinom)! A kad bude zaokružena ekonomska, institucionalna, obrazovna, kulturna i duhovna okupacija Crne Gore, i ona politička biće samo formalnost", zaključio je Radoman.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Di

@Marko Kako RTCG nema mogućnosti da emituje himnu. Cijelo vrijeme je počinjao program crnogorskom himnom, dok nijesu četnici došli na vlast i ukinuli je.

Mila K

Od jučerašnjeg ružnog skupa u PKCG gdje je Spajić lagao o "ekonomskoj reformi", potvrđujući da mu je laž bila i tobož es1, dok je druga strana ćutala, onda nije samo izdavaštvo target. To se vidi u izvještaju izvršenja budžeta za jun.

Marko

Evo sad će neki četnički film RTS da snima po Nikšiću, a "naš" Jadni Srvis nema tehničkih mogućnosti da državnu himnu ispoštuje.