17 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Likvidiraće i ono što je ostalo od izdavaštva; Ljumović: Ovo je sasvim moguće u državi koja kulturnu politiku ima samo u funkciji samopromocije

Izvor: Foto: Dragan Tomašević/ Antena M

Kultura

Comments 1

Popović: Likvidiraće i ono što je ostalo od izdavaštva; Ljumović: Ovo je sasvim moguće u državi koja kulturnu politiku ima samo u funkciji samopromocije

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom nacrta fiskalne strategije Vlade Crne Gore koja je predvidjela da poveća porez sa sedam na 15 odsto na knjige, dnevnu i periodičnu štampu sagovornici Antene M smatraju da se radi o devastaciji crnogorske kulture.

Profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti i producent Janko Ljumović ocjenjuje da je očigledno da Vladu Crne Gore ne zanima u kakvom je stanju crnogorska kultura.

"Ovo je sasvim moguće u državi koja kulturnu politiku ima samo u funkciji samopromocije, partijske naravo, ministara kulture i medija, ili ministara bilo čega. Mjera koja privatni sektor kulture obesmišljava, umjesto da ga instrumentima kulturne i fiskalne politike stimuliše i razvija.

Kako izgleda kulturna korpa u Crnoj Gori, i šta se u njoj nalazi, sigurno ne zanima Vladu Crne Gore. Kao ni statistika u kulturi koja nikog ne zanima. Mjera koja pogađa ne samo privatni sektor izadvaštva već i ukupan javni i nezavisni sektor kulture", smatra Ljumović.

Crnogorski književnik Milorad Popović navodi da će ova odluka devastirati crnogorsko izdavaštvo, te da je ovaj potez Vlade politički motivisan.

"U pitanju je potez Vlade koji nema nikakvu ekonomsku logiku nego isključivo političku. Jer, izdavačka produkcija u Crnoj Gori je toliko minorna da se od podizanja stope poreza ne bi okoristila ni neka veća privatna firma, kamoli država. U pitanju je još jedna odluka koja devastira ono što je ostalo od crnogorske kulture. Odluka će dodatno uticati da se likvidira i ono što je ostalo od izdavaštva, koje ima mizernu potporu Ministarstva kulture.

Ova odluka neće uticati na monopoliste u izdavačko-knjižarskom sektoru koji su pod patronatom SPC i svoja izdanja štampaju izvan Crne Gore. No, o prirodi ove neoliberalne i velikosrpske Vlade, njenog odnosa prema kulturi najbolje govori činjenica da je aktuelna ministrica kulture fizijatar, bez ikakvog iskustva, aktivnog znanja i afiniteta za resor na čijem je čelu", ističe Popović.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Hoće Spajić i društvo da čitamo samo srbijanske knjige, njihovu kulturu i istoriju. I tako nam kradu kulturu na svakom koraku.