25 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Njegošev mauzolej simbol slobode i identiteta Crne Gore

Kultura

Comments 1

Vujović: Njegošev mauzolej simbol slobode i identiteta Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Njegošev mauzolej na Lovćenu, jedan od najvećih spomenika u Crnoj Gori, nije samo mjesto počinka velikog crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša, već simbol slobode, crnogorske kulture i duhovnosti, poručila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović.

Ona je, kako je saopšteno iz MKM, to poručila povodom pola vijeka od otvaranja Njegoševog mauzoleja i kazala da se njegov značaj proteže kroz kulturne, istorijske, arhitektonske, duhovne, turističke aspekte, čineći ga jednim od najvažnijih spomenika u našoj državi.

"Prije 50 godina, 28. jula 1974. godine svečano je otvoren Mauzolej na Lovćenu u čast crnogorskog vladara, vladike i pjesnika borbe i slobode Petra II Petrovića Njegoša, izgrađen po nacrtu velikog arhitekte i vajara Ivana Meštrovića. Predsjednik predsjedništva SR Crne Gore Veljko Milatović, koji je otvorio Mauzolej istakao je da je ovo najveći spomenik Njegošu, “njegovim slobodarskim htijenjima - slobodna Crna Gora, u slobodnoj zajednici ravnopravnih naroda i narodnosti socijalističke i nesvrstane Jugoslavije”, podsjetila je Vujović.

Mauzolej, kako je kazala, predstavlja jedan od najatraktivnijih kulturno istorijskih objekata u Crnoj Gore, smješten u ambijentu koji nijednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim, a godišnje ga posjeti skoro 70 hiljada ljudi.

"Njegošev mauzolej, neodvojivi dio Lovćena simbol je slobode i očuvanja samosvojnosti. Njegoš, čiji datum rođenja sa ponosom slavimo kao državni praznik kulture, bio je ključna figura u formiranju crnogorske državnosti i kulture, a njegov mauzolej je svjedočanstvo o njegovom uticaju i važnosti koji zelimo pokazati svijetu, daleko izvan granica naše zemlje. Mauzolej na Lovćenu je mjesto gdje se odaje počast njegovom književnom, intelektualnom i duhovnom nasljeđu“, istakla je Vujović.

Narodni muzej je ovim povodom za sve ljubitelje ovog mjesta i onoga što ono predstavlja za Crnu Goru upriličio izložbu „Iskra u kamenu“.

Izložba „Iskra u kamenu“ prati put izgradnje mauzoleja, od prvih ideja o gradnji tokom dvadesetih godina dvadesetog vijeka, preko pokušaja gradnje oko stogodišnjice Njegoševe smrti, do konačne izgradnje i otvaranja sedamdesetih godina prošlog vijeka.

"Izuzetno je vrijedno što su izloženi predmeti koji svjedoče o poluvjekovnoj težnji da se izgradi Mauzolej, a jedinstveni artefakt je hrastova škrinja u kojoj su držani Njegoševi zemni ostaci, dugme iz groba, planovi Mauzoleja koje je izradio Harold Bilinić, kao i Meštrovićeve dvije gipsane karijatide. Predrag Malbaša, Isidora Kovačević i Filip Kuzman - autori izložbe ponudili su nam sveobuhvatnu postavku koja predstavlja zaokruženu cjelinu od prve ideje do realizacije i predstavlja omaž pregalaštvu posleratnih generacija koje su odavale počast najvećem pjesniku među narodima, i najboljem vladaru među pjesnicima", istakla je Vujović.

Iz Ministarstva kulture i medija podsjećaju da je izložba „Iskra u kamenu“ kojom Narodni muzej Crne Gore obilježava 50 godina od otvaranja Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, a postavka se može pogledati do 2. septembra.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovan j.

Sve što iole smeta velikosrpskoj razuzdanoj kamarili, znači valja Crnoj Gori. Valja im kapela od kamena iz Srbije (C. G. nema kamenja), i falsifikat Aleksandra Palikuće, ali ne valja grandiozni mauzolej, djelo svjetskog vajara. Misle da popere pojatu pored njega, da ga tako unize. Neće, dok bude jednoga Crnogorca.