15 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

26° / 17°

Subota

28.09.

25° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iskra u kamenu

Kultura

Comments 4

Iskra u kamenu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

„Iskra u kamenu“, pravi naziv izložbe, koja je prije par dana predstavljena javnosti u Galeriji „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Nadasve stručan i znalački autorski tim je, više nego autentično, prikazao put izgranje Mauzoleja Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu, od rađanja ideje o podizanju Mauzoleja do njegovog svečanog otvaranja 28.jula 1974. godine. Izložena dokumenta, fotografije, listovi tadašnje štampe, originalni istorijski predmeti i filmski zapisi, svjedoci su istine o izgradnji Mauzoleja i njegovom grandioznom značaju za Crnu Goru. 

Ukratko, sve pohvale i priznanja autorima izložbe: Isidori Kovačević, Predragu Malbaši i Filipu Kuzmanu. 

No, istine radi, mora se priznati da se simboličnom naslovu  izložbe u mnogome  približio i govor ministarke kulture i medija Tamare Vujović, koja na njenom otvaranju, između ostalog, saopšti:

„Njegošev mauzolej na Lovćenu, jedan od najvećih spomenika u Crnoj Gori, nije samo mjesto počinka velikog crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša, već simbol slobode, crnogorske kulture i duhovnosti“.

Sve u svemu, izložba vrijedna posebne pažnje. Koju treba predstaviti u svim crnogorskim gradovima. Sa sve govorom ministarke. Da njene riječi odjeknu i mimo  Cetinja. Posebno u sredinama kojima nešto smeta Mauzolej. 

Evo na primjer: Neka izložbu, nakon Cetinja, vide Novljani. Pa, polako sa njom put Nikšića, Podgorice, Berana, Rožaja..... I sve redom. 

Sretno! 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Radivoje

Pa da pocnemo da edukacijom. Neznavenima.

td

Tvoje javljanje,koje je eksplozija iskrene ljubavi prema Crnoj Gori,mozda ce nekada probuditi uspavane(umisljene) "patriote".CANU i Univerzitet najbolje da se ne bude,izuzimajuci prof.Sloba Backovica i jos nekoliko slicnih...

Rosa Luksemburg

S radoscu cemo docekati izlozbu u Herceg Novom . Bicemo zahvalni i dacemo podrsku ministarki Vujovic na organizacijii u njenom rodnom gradu