23 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izašao ljetnji broj časopisa Matica

Kultura

Comments 1

Izašao ljetnji broj časopisa Matica

Autor: Antena M

  • Viber

Ljetnja sveska časopisa MATICA (broj 98), na preko 500 strana donosi brojne zanimljive priloge.

U rubrici Pravo, tekstove o vladavini prava objavljuju bivši članovi Ustavnog suda Crne Gore, saopštili su iz Matice.

Dragoljub Drašković, kako je navedeno, piše o vladavini prava i pravnoj državi, a Hamdija Šarkinović o vladavini prava kao uslovu za priključenje Crne Gore EU.

Jelisaveta Blagojević ima tekst Pravni i institucionalni okvir upravljanja migracijama u Crnoj Gori. Stalni saradnik časopisa Bojan Jovanović ovog puta se pita kako se demokratija može spasiti od globalizacije.

"Marijan Mašo Miljić je, na osnovu pisanja Branislava Kovačevića, priredio tekst o Đilasovim kontroverzama o crnogorskom državnom i nacionalnom pitanju. Istorijskim temama bave se Dragutin Papović: Rimsko-vizantijska provincija Prevalis od početka IV do početka VII vijeka; Marijan Premović: Dubrovački Balšići u drugoj polovini XIV vijeka i prvih decenija XV vijka; Ilija Vujošević: Njemački grof Šmetau – pretendent na srpski prijesto 1774; Željko Karaula: Savić Marković-Štedimlija povratak u Jugoslaviju, suđenje i robija (1955–1959); Milan Šćekić: Svjedočenje o sinovima kralja Nikole u Prvom svjetskom ratu. Marko Kusovac se bavi klasifikacijom terorizma", navedeno je u saopštenju.

Temama iz književnosti je, kako se navodi, zastupljena Anka Vučinić Grujić i Avdo Nurković, a filozofijom se bave Vlado Jovanović, tekstom o Kantu i Šopenhaueru, a Ilija Kapičić o ezgistencijalizmu od Kjerkegora do Hajdegera.

Zanimljivu anegdotu o Branislavu Nušiću u Crnoj Gori donosi Petar Milatović, dok Velizar Radonjić započinje seriju o izgradnji crnogorskih pruga. Slobodan Čukić objavlje četvrti nastavak o narodnim klesarima. Mikelanđelom i svodom Sikstinske kapele se bavi Jakov Marković, a duhom prošlih vremena Dušan Pejaković.

Memoare crnogorskog oficira Đura Živanovića priredili su Branko Borilović i Srđa Matinović, a dvadeseti nastavak arhivskih crtica iz štampe Zapisano je potpisuje Branko Borilović.

Časopis za društvena pitanja, nauku i kulturu MATICA, Cetinje – Podgorica, izdaje dvadesetpet godina Matica crnogorska. Glavni i odgovorni urednik je Marko Špadijer, a članovi Redakcije su Ivan Jovović i Ivan Ivanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

chronicler

Kao uvijek, kvalitetan i sadržajan časopis. Ugledni autori, korisni i zanimljivi tekstovi.