16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Promocija romana “Mali roman o blatu” sjutra na Trgu pjesnika

Kultura

Comments 0

Promocija romana “Mali roman o blatu” sjutra na Trgu pjesnika

Autor: Antena M

  • Viber

U nedjelju, 11. avgusta, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem Nataše Nelević, koji će predstaviti svoj prvi roman pod naslovom “Mali roman o blatu”.

Nataša Nelević je pozorišna kritičarka i teatrološkinja, feministička teoretičarka i spisateljica, saopšteno je iz "Grada teatra".

Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsjek za opštu književnost i teoriju književnosti. Autorka je ili urednica više knjiga iz oblasti teatrologije, rodnih studija i istorije žena medju kojima su „Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana: 1990– 2010”, „Žene i nasljeđe – Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore”, “Žene u Crnoj Gori od 1972 do 1914 – Istorijska čitanka“, „Šta je nama AFŽ – Prilozi za nova čitanja istorije ženskog socijalističkog nasljeđa“ i „Vodič kroz istoriju emancipacije žena Crne Gore“ . Autorka je drame „Jaja“ , knjige dramskih tekstova „Drame“ , knjige za djecu „Zovu me Čupa“ i „Malog romana o blatu”. Autorka je i dugometražnog dokumentarnog filma “Šagargur”. Pozorišne kritike i teatrološke tekstove je pisala u dnevnim listovima “Pobjeda” i “Dan”, “Glas Crnogoraca”, nedeljniku “Polis”, časopisima za pozorište i kulturu “Gest”, “MMart”, “Ludus”.

Sarađivala je u časopisima za kulturu “Ovdje” i “Stvaranje”. Jedna je od osnivačica elektronskog časopisa za pozorišnu kritiku Peripetija i saradnica portala Normalizuj. Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2003) i Nagrade za najbolji savremeni dramski tekst koju dodjeljuje Crnogorsko narodno pozorište (2010).

U prikazu knjige Slavica Perović zapisala je sljedeće:

„Mali roman o blatu čita se na nekoliko nivoa, prije svega kao sukob individualnog i kolektivnog u vremenu kada je kolektivno bio jedini prihvaćeni koncept. Čita se zatim kao dvije zasebne lične storije oslikane o konture jednog društva koje se pomaljalo i koje su ga svojim postojanjem oblikovale. Društvo se naslanjalo na ideološke principe koji vuku korijene iz ratnog morala i oslobodilačke borbe, a država i principi po kojima će funkcionisati na pregalački rad radnog naroda i omladine. Gradi se putna infrastruktura države, ali izostaje ozbiljna socijalna i filozofska infrastruktura društva. Iz magline i kiseljačkog blata počeo se definisati odnos sopstvenog života i velikih egzistencija. Likovi spoznajno doprinose tom zaključku, ali sa različitih aspekata zalažući se za svoju istinu i tu Nataša Nelević pokazuje dar formiranog i iskusnog pisca. Ukazuje na to da je saznanje o sopstvenom životu kroz rane na nogama validno jednako kao i spoznaja o velikim egzistencijama pisca i filozofa sa Gvozda. Spoznaje su komplementarne. Sunce društva koje treba da se rodi još je daleko”.

Moderator večeri je Božena Jelušić, profesorka, spisateljica i kolumnistkinja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR