16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture

Kultura

Comments 0

Završena Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture

Autor: Antena M

  • Viber

Polaznici ovogodišnje Ljetnje škole crnogorskog jezika i kulture, koja se organizovala na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost od 16. jula do 9. avgusta, uspješno su položili završni ispit i dobili sertifikate. Završetak škole obilježen je svečanom dodjelom sertifikata, na kojoj su studenti izrazili svoje oduševljenje Crnom Gorom, gostoprimstvom domaćina, kao i profesionalnim radom i posvećenošću profesora i osoblja Fakulteta.

"Ovogodišnja Ljetnja škola organizovana je u saradnji s Univerzitetom u Pittsburghu a polaznici škole su bili studenti s prestižnih američkih univerziteta, uključujući University of California, Berkeley, University of Pittsburgh, University of Indiana i Texas University, čime je pružena jedinstvena prilika studentima slavistike iz SAD-a da istraže bogatstvo crnogorskoga jezika i kulture. Program je obuhvatio 60 časova crnogorskog jezika, kao i 30 časova posvećenih crnogorskoj kulturi i istoriji, pośetu institucijama kulture, večeri posvećenih crnogorskom filmu i muzici te terenske obilaske crnogorskih znamenitosti kao što su Lovćen, Skadarsko jezero, Boka Kotorska, Biogradsko jezero, Šasko jezero i Stari Bar", saopšteno je iz FCJK.

Navode da je sa studentima radilo jedanaest profesora FCJK koji su licencirani za rad s odraslima i imaju dugogodišnje iskustvo u nastavi crnogorskoga kao stranoga jezika.

"Posebnu čast Fakultetu ukazala je prof. dr Kathleen Manukyan, menadžerka Ljetnje škole sa Univerziteta u Pittsburghu, koja je pośetila Cetinje i tom prilikom razgovarala sa studentima i predstavnicima Fakulteta, razmjenjujući iskustva i planove za buduću saradnju", ističu u saopštenju i dodaju da Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture ne samo da je doprinijela unapređenju međunarodne saradnje i afirmaciji crnogorskog jezika i kulture, već je i dodatno predstavila Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju studentima iz inostranstva.

"Na kraju želimo da zahvalimo i našim saradnicima koji su pomogli da sadržaj škole bude što raznovrsniji i kvalitetniji: Centru za kulturu Prijestonice Cetinje, TO Bar, Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević”, Avanturističkom parku “Krstac”, Petru Glendži iz Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja, profesoru dr Matu Kapoviću sa Univerziteta u Zagrebu, bosanskohercegovačkoj spisateljici dr Melidi Travančić i akademskoj vajarki mr Jeleni Pavićević-Marković", navode iz FCJK i poručuju da su ponosni na postignuća ovogodišnjih polaznika i da se raduju  budućim generacijama koje će pohađati sada već tradicionalnu Ljetnju školu crnogorskog jezika i kulture.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR