23 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

Izvor: UNIQA

Kultura

Comments 0

UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

Podrška UNIQA SEE FUTURE FONDACIJE filmskim stvarateljkama u regionu

Izvor: PROMO SADRŽAJ

Autor: Antena M

  • Viber

UNIQA je pod okriljem 30. izdanja Sarajevo Film Festivala predstavila projekat podrške UNIQA SEE FUTURE fondacije filmskim stvarateljkama u regionu jugoistočne Evrope. U partnerstvu sa Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regionu, UNIQA će kroz takmičenje za stvarateljke,koje će biti objavljeno u septembru,podržati realizaciju filmskih projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažovanih tema u tri kategorije: dugometražni, dokumentarni i kratki film.

„Ponosni smo što naše planove predstavljamo u okruženju jednog od najznačajnijih događaja u jugoistočnoj Evropi koji nam je sa svojom misijom stvaranja bolje budućnosti idealan saveznik u inicijativama za dobrobit zajednice. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i podsticaj autorkama za buduće uspješne filmskeprodukcije na koje ćemo svi u regionu biti ponosni“, istakao je predsjednik UNIQA SEE regiona Adel Bahtanović na konferenciji za novinare.

FOTO: Nidal Šaljić

Podrška umjetnicama izuzetno je važna za razvoj kulture i umjetnosti, ali i za šire društvene promjene, jer se njom obogaćujeukupna kulturna produkcija, doprinosi stvaranju inkluzivnije umjetničke scene, gdje se različiti glasovi i perspektive poštuju i cijene. Podrška filmskim autorkama odražava i opredeljenost UNIQA osiguranja rodnoj ravnopravnosti koja je u temeljima strategije brenda. 

„Jedan od izazova sa kojima se u filmskoj industriji,uprkos njenoj progresivnosti, suočavamo jeste nejednakost polova. Zalažemo se za postizanje jednakosti u filmskoj industriji kroz različite projekte koje sprovodimo. Podacima koje smo prikupili došli smo do poražavajuće činjenice da je zastupljenost žena u filmskoj industrijimanja od 30 posto, a naš cilj je da ta razmjera bude izjednačena. U UNIQA SEE FUTURE fondaciji našli smo partnera koji stvari vidi na isti način i ovom zajedničkom inicijativom kroz finansijsku i stručnu podršku umjetnicamanastojaćemoda doprinesemo njihovom boljem položaju“, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

FOTO: Nidal Šaljić

Uz projekat podrške stvarateljkama, Fondacija će u području kulture podržati i inovativni projekat „Mentorship Initiative“ u saradnji sa umjetničkim kolektivima Nomad iz Zagreba i Nomarts iz Beča. Riječ je o programu koji je osmišljen kao podrška mladim umjetnicima, a posebno umjetnicama iz jugoistočne i istočne Evrope. Inicijativa uključuje jednogodišnje mentorstvo između etabliranih umjetnika i odabranih mladih talenata, koje će kulminirati izložbom.

FOTO: Nidal Šaljić

Osim u kulturi, UNIQA SEE FUTURE fondacija podržava talente u sportu. UNIQA brend ambasador i sportski mentor u Fondaciji,Goran Ivanišević, kao poseban gost UNIQA osiguranja u Sarajevu odigrao jeegzibicioni teniski meč sa poznatim sarajevskim glumcima Nadine Mičić i Borisom Lerom,čime je simbolično istaknuta važnost podrške talentima u svim oblastima.Goran, Nadine i Boris potrudili su se da publika uživa u svakom trenutku, a u stvaranju prave predstave za sve okupljene doprinijeli su i mladi teniski talenti iz sarajevskog teniskog kluba GEM. Najhrabriji izazivači iz publike imali su priliku i da se sami oprobaju u igri saglumcima i Goranom ili da dobiju autogram i fotografiju za pamćenje.

FOTO: Nidal Šaljić

Zahvalivši se na pozivu, Goran je istakao svoje veliko zadovoljstvo što je poslije 15 godina posjetio Sarajevo, a prvi put kao gost Sarajevo Film Festivala. Podijelioje svoje oduševljenje energijom i jedinstvenom atmosferom u kojoj se svako osjećao dobrodošlim.

„Talent, bilo u sportu, bilo u umjetnosti, samo je temelj koji treba prepoznati, podržati i razvijati, a upravo je to misija UNIQA SEE FUTURE Zaklade koja služi kao platforma na kojoj mladi talenti dobivaju financijsku i stručnu podršku koju im obitelj ili država nerijetko ne mogu pružiti. Vjerujem da svojim iskustvom mogu podržati mlade koji donose ozbiljne životne odluke u ranoj dobi. Kao neko ko je i sam prošao taj put ka ostvarenju uspješne sportske karijere mogu da doprinesem i pomognem sportskim talentima koji su na početku. Zbog toga se radujem svojoj mentorskoj ulozi u UNIQA Zakladi, jer rad sa mladim talentiranim ljudima je bio moj životni san“, rekao je Goran Ivanišević.

FOTO: Nidal Šaljić

Fondacija je svoje aktivnostiu oblasti sporta, nakon podrške Luni Vujović, mladoj teniserki osvajačici Vimbldona za juniore, proširila podrškom novim teniskim talentima i izgradnjom infrastrukture donacijom sarajevskom teniskom klubu GEM.

Foto: Nidal Šaljić

Misija UNIQA osiguranja zasniva se se na pomoći klijentima da postignu duži, bolji i sigurniji život, a jedna od najvažnijih vrijednosti koja iz nje proizlazi je upravo odgovornost prema zajednici.UNIQA SEE FUTURE fondacijanastaviće aktivnosti usmjerene na snažnu podršku kulturi, sportu i održivosti u cijelomregionu jugoistočne Evrope.

Foto: Nidal Šaljić

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR