16 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Omaž reditelju Zdravku Velimiroviću

Izvor: HNFF

Kultura

Comments 0
37. Filmski festival - Montenegro film festival

Omaž reditelju Zdravku Velimiroviću

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru pratećeg programa 37. FFHN-MFF upriličen je omaž reditelju Zdravku Velimiroviću, povodom 50 godina od snimanja filma “Derviš i smrt” koji je bio jugoslovenski kandidat za Oskara, osvojio Veliku srebrnu arenu na Pulskom festivalu i Zlatnu arenu za režiju, kao i nagrade za scenografiju, kameru, kostim i epizodnu ulogu.

Film prema istoimenom romanu Meše Selimovića, za koji je scenario pisao Borislav Mihajlović-Mihiz, urađen je 1974. godine u produkciji Centar filma, Avala filma, Bosna filma, Kosovo filma, Studija Titograd i Zeta filma, a restauiran je ove godine u saradnji Jugoslovenske kinoteke I kompanije A1.

Direktor fotografije je Nenad Jovičić, montažu potpisuje Iva Kosi, scenografiju Vlastimir Gavrik, kostime Ljiljana Dragović, a muziku Zoran Hristić. Igraju: Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Veljko Mandić, Olivera Katarina, Špela Rozin.

“Jako je lijepo što je festival u saradnji sa porodicom organizovao omaž mom ocu i što su priredili ovu lijepu izložbu fotografija. Jako je lijepo obilježavati jubilej filmova, kao što je “Derviš i smrt” , značajan film iz jugoslovenske kinoteke, koji je ostavio traga, kao i drugih filmova", kazao je sin reditelja, producent Mladen Velimirović dodavši da je njegov otac rastao u Boki Kotorskoj i posvetio joj dio značajnog opusa dokumentarnih filmova. 

Velimirovićev kratki film “More, sunce i…” restauriran je ove godine. Dokumentarac urađen 1971. godine, u produkciji Dunav filma, promotivnog je karaktera, a prikazuje Boku Kotorsku i djelove Istre. U bogatom opusu, “More, sunce i...” je jedan od sedam filmova koje je autor posvetio zavičaju, Boki kotorskoj, a tu su još i: “Nokturno za Kotor”, “Kako sačuvati grad”, “U spomen slavne mornarice”, “Njegoš u Boki”, “Dobro došli u Kotorski fjord”, “Kotor biserna školjka Jadrana”.

Boka kao inspiracija

Zdravko Velimirović (Cetinje, 1930 – Beograd, 2005. bio je jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista i profesor filmske režije. Odrastao je u Kotoru, gdje je završio gimnaziju, a u Boki je još kao mlad sticao inspiraciju i usmjerenje za umjetnički rad.

Filmsku i pozorišnu režiju diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine. Završio je i Visoku filmsku školu u Parizu – IDHEC (1957). Bio je redovni profesor filmske režije, šef Katedre i dekan na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1976–1996) i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Za redovnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 12. decembra 2003. godine. Bio je član žirija Filmskog festivala Herceg Novi, kao i više domaćih i svjetskih festivala.

Autor je osam igranih i preko 50 dokumentarnih i kratkih filmova, 20 radio drama i pet pozorišnih predstava. Filmovi Zdravka Velimirovića predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na brojnim internacionalnim filmskim festivalima.

Dobitnik je brojnih jugoslovenskih i svjetskih priznanja. Među njima su: Zlatna arena za režiju i Zlatna arena za scenario u Puli, zlatna i dvije srebrne medalje na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, Grand prix na Festivalu u Aveiru i Specijalna nagrada žirija u Lajpcigu. Savez filmskih stvaralaca Ruske Federacije dodijelio mu je Povelju za „vidan doprinos svjetskoj kinematografiji” 2001. godine.

Respektabilni opus Velimirovića obuhvata filmove: “Zublja grahovačka” (1958) za koji je dobio Trinaestojulsku nagradu, “Dan četrnaesti” (1960) - prvi jugoslovenski film u zvaničnoj konkurenciji na Festivalu u Kanu; “Provereno nema mina” (1965); “Lelejska gora” (1968), za koji je dobio Trinaestojulsku nagradu i nagradu na Internacionalnom festivalu u Pnom Penu, a predstavljao je jugoslovensku kinematografiju na festivalima u Kairu i Čikagu; “Derviš i smrt” (1974) - jugoslovenski kandidat za Oskara, koji je osvojio Veliku srebrnu arenu na Pulskom festivalu i Zlatnu arenu za režiju, kao i nagrade za scenografiju, kameru, kostim i epizodnu ulogu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR