14 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogat program Festivala savremene književnosti "Bookiranje"

Kultura

Comments 0

Bogat program Festivala savremene književnosti "Bookiranje"

Autor: Antena M

  • Viber

Festival savremene književnosti “Bookiranje” biće organizovan 12. i 13. septembra u Book Caffeu u Podgorici, a u raznovrsnom programu koga je pripremao tim Fokalizatora nastupiće preko 30 učesnika i učesnica iz Crne Gore i inostranstva. Drugo izdanje festivala podržali su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice i Ministarstvo za kulturu i medije, saopštila je izdavačka kuća Fokalizator.

Program za prelogomenu ima promociju slikovnice “Hrabra Anina i Mamina priča” priređivačice dr Tamare Milić, koju će već u četvrtak (12. 09.), u 12 sati publici predstaviti Milić i ilustratorka Dunja Đuranović.

Svečano otvaranje festivala planirano je za 16:45, a program prvoga dana festivala započeće izvedbom proslavljenih crnogorskih gitarista Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, nakon čega će uslijediti uručenje godišnje Nagrade “Milovan Đilas” za doprinos afirmaciji slobode govora, koju će laureatu uručiti predśednik NVU Društvo crnogorskih izdavača i glavni urednik Fokalizatora prof. dr Vladimir Vojinović. Medijatorka svečanoga otvaranja je mr Jelka Malović.

U 17 sati biće organizovana promocija Fokalizatorovoga izdanja pjesničke knjige “Radio Rat“, čija je autorka ukrajinska pjesnikinja Darina Gladun. U promociji će učestvovati predstavnik Ambasade Ukrajine Anatolij Demeščuk, prevoditeljica Anđela Radovanović, Vladimir Vojinović, Jelka Malović i autorka.

U 18 sati biće predstavljene dvije nove prozne knjige iz produkcije Fokalizatora – “Pod oštrim uglom” Afana Latića i “Ispod glasa” Dragane Erjavšek. S autorkom i autorom razgovaraće urednica u Pobjedi i književnica Jelena Nelević.

Program u 19 sati rezervisan je za promociju knjige pripovjedaka “Đačka četa” istoričara i književnika Srđe Martinovića, a o tom izdanju Fokalizatora govoriće književnik Miraš Martinović, urednica izdanja i profesorica mr Svetlana Čabarkapa i moderatorka Itana Perišić.

U 20 sati biće promovisana nova sveska časopisa za književnost i kulturu Fokalizator, a o toj tematskoj svesci, čiji brojni tekstovi preispituju posljedice vršnjačkoga nasilja, govoriće dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost doc. dr Aleksandar Radoman, dr Tijana Todorović, urednik Vojinović i moderatorka Jelena Nelević.

 Kako se navodi u saopštenju Fokalizatora, drugi festivalski dan (13. 09.) počeće u 16:45 promocijom knjige “Poetika romana Putnik Sretena Asanovića” autorke Jelke Malović, u kojoj će učestvovati Vladimir Vojinović, Itana Perišić i autorka.

Najavljeno je da će istog dana u 17:25 biti organizovana promocija knjige “Stub Soli” dramaturga i profesora Aleksandra Radunovića, u kojoj će pored autora učestvovati reditelj Stevan Koprivica i urednica knjige mr Sanja Vojinović.

"Novi segment festivala su i panel diskusije, a učesnici prvoga panela na temu “Sve boje nacionalizma” biće hrvatski istoričar prof. dr Hrvoje Klasić, crnogorski istoričar prof. dr Adnan Prekić, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i urednik za istoriografiju u redakciji Fokalizatora, crnogorski istoričar mr Miloš Vukanović. Panel će početi u 18:15", navode organizatori u saopštenju

Dodaju da su radionice za đecu još jedna novina programa , koje će se odvijati u sali za sastanke Fokalizatora (suteren Book Caffea). Ovogodišnju radionicu s temom “Kako riječ pretvoriti u sliku” realizovaće Tijana Todorović i Sanja Vojinović, u 18:20.

U panelu “Mediji i vlast”, koji je zakazan za 19:10, učestvovaće kolumnista i književnik Andrej Nikolaidis, urednik emisije “Načisto” TV Vijesti Petar Komnenić, direktor TVNK Nikola Marković i Vladimir Vojinović.

Istoga dana, kako najavljuju, za 20 sati zakazana je promocija još jednoga novog izdanja Fokalizatora – romana “Lomljenje vjetra” hrvatskoga književnika Eda Popovića, a s autorom će razgovarati književnica i književna kritičarka Dragana Erjavšek.

 "Dvodnevni program festivala biće zatvoren promocijom romana “Iskra nade, plamen beznađa” albanskoga autora i univerzitetskoga profesora iz Prištine Aga Apolonija, a u promociji te Fokalizatorove publikacije učestvovaće prevodilac s Kosova Škeljzen Malići, prevodilac Nikola Berišaj, Vladimir Vojinović i autor", navode organizatori.

 U saopštenju podsjećaju da “Bookiranje” organizuje izdavačka kuća Fokalizator, u partnerstvu s NVU Društvo crnogorskih izdavača, Akademijom Milovan Đilas i podgoričkim Book Caffeom. Vizuelni identitet “Bookiranja” potpisuje univerzitetska profesorica Suzana Pajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR