19 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva

Izvor: Međunarodni festival lutkarstva

Kultura

Comments 0

Počinje jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva

Autor: Antena M

  • Viber

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2024. počinje sjutra, 4. septembra.

Organizatori su saopštili da ove godine na Festivalu, koji se organizuje u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, stižu lutkarska pozorišta iz šest zemalja: Španije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Crne Gore. Predstave će se, osim u Podgorici, igrati i u četiri grada na sjeveru Crne Gore, i to u Andrijevici, Plavu, Mojkovcu i na Žabljaku.

Festival traje do nedjelje, 8. septembra.

Prema riječima organizatora, čarobni svijet lutaka u srijedu otvara svoja vrata u Podgorici, Andrijevici, Plavu i na Žabljaku.

Na programu prvog dana Festivala u Podgorici je predstava „Jan Bibijan” (7+, 55 min), koju će u terminu od 20:15 sati, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

U gradovima na sjeveru, prvog dana festivala sve predstave će biti igrane u terminu od 12 sati.

Na Žabljaku će, Centru za kulturu Žabljak, biti izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije.

U Andrijevici, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić”, gostuje Pozorište lutaka Niš iz Srbije, sa revijalnom predstavom „Patkica Žutkica“ (2+, 35 min).

U Plavu, u Centru za kulturu „Husein Bašić“, gostuje predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se igrati na crnogorskom/srpskom  jeziku.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 5. septembra, u Podgorici je na programu predstava „Stara planina” (8+, 40 min), Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, iz Srbije. Predstava će biti izvedena u dva termina, od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a. Broj mjesta za gledaoce za ovu predstavu je ograničen na 100.

Istog dana Festival gostuje u Mojkovcu. U Centru za kulturu „Nenad Rakoćević“, u terminu od 11 sati, biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Trećeg dana Festivala, u petak, 6. septembra, na programu su dvije prestave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine. U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Tarzan, gospodar džungle” (5+, 55 min), Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora. Obje predstave će biti izvedene u velikoj sali KIC-a.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 7. septembra, na programu su dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija.

U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” (7+, 40 min), Pozorišta lutaka Niš, Srbija. Obje predstave će biti izvedene u Velikoj sali KIC-a.

Petog dana Festivala, u nedjelju, 8 septembra, na programu su takođe dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije. Predstava nema tekst, a broj mjesta za gledaoce je ograničen na 100. U terminu od 18 sati na programu je predstava „Sretna kućica” (3+, 35 min), Gradskog kazališta lutaka Rijeka, iz Hrvatske. Ova predstava će biti izvedena i odmah nakon proglašenja pobjednika Festivala, koje je zakazano za 20 sati, u Velikoj sali KIC-a.

Karte za sve predstave koje će biti igrane u Podgorici mogu da se kupe na biletarnici KIC-a, u terminu od 9 do 20 sati.

Ulaz na sve predstave koje se u okviru Festivala igraju na sjeveru Crne Gore je besplatan, a ulaznice će biti dostupne sat vremena prije početaka predstava, na biletarnicama centara za kulturu.

Nagrade

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu ,,Goran Bulajić“ za najbolju režiju, nagradu ,,Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri, sastavljen od podgoričkih mališana.

Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Zoran Đerić, dramaturg i istoričar pozorišta, direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Srbija, a članovi su Kristina Obradović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, Crna Gora, i Lucija Prstec Smolčec, kostimografkinja, umjetnička direktorica InPuT festa, Hrvatska.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Petar Đuranović, Anđela Čelebić, Nikolija Popović, Loran Ličina, Vučeta Janjušević, Jana Vojinović, Ksenija Pejović, Mila Čanović i Janja Milić.

Jedanaesti međunarodni festival lutkarstva se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC-a Budo Tomović, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR