18 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Sama Duranta u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti

Izvor: MSUCG

Kultura

Comments 0

Izložba Sama Duranta u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore najavio je otvaranje izložbe renomiranog američkog umjetnika Sama Duranta pod nazivom "Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja", koja će biti otvorena u utorak, 10. septembra 2024. godine u 20 sati, u Galeriji MSUCG.

Kustoskinja izložbe je Natalija Vujošević, a izložba će trajati do 10. oktobra 2024. godine.

Izložba, kako su saopštili iz MSUCG predstavlja kontinuitet umjetnikovog interesovanja za Pokret nesvrstanih i postkolonijalni period, te ukršta umjetnička djela iz Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, sa novima djelima Sama Duranta.

Umjetnik je selektovao 25 radova iz kolekcije, koja prikazuju različite aspekte zajedničkih aktivnosti – od poljoprivrednih radova i kulturnih okupljanja do radničkih protesta i antikolonijalnih borbi. Jedan od ključnih elemenata izložbe je svijetleći natpis "Drugačiji svijet je moguć", poznat moto Svjetskog socijalnog foruma, koji se postavlja kao pitanje, izjava i poziv na akciju.

U središnjem dijelu galerije, Durant će predstaviti svoj novi rad – maketu parka Petrovića, nekadašnjeg doma Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, a sada sjedišta Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Umjetnik kroz različite aktivnosti poput radnih stanica i prostora za čitanje poziva posjetioce da uče, razmišljaju i zamišljaju bolji svijet. Publika može učestvovati u stvaranju spomenika, pisanju slogana i istraživanju ideja iz prošlosti koje su nudile drugačije vizije budućnosti. Izložba se tako pretvara u dinamičan i interaktivan prostor, gdje svi mogu zajedno stvarati umjetnost. Spomenici, koji su obično simboli moći, ovdje postaju nacrti za bolji svijet, kreirani rukama običnih ljudi.

Izložbu prati publikacija s tekstovima Bojane Piškur i Natalije Vujošević, te intervju s umjetnikom.

Sam Durant je interdisciplinarni umjetnik čiji se radovi bave različitim društvenim, političkim i kulturnim pitanjima.

Diplomirao je na Massachusetts College of Art 1987. godine, a magistarske studije završio na California Institute of the Arts 1991. Godine. Njegov najnoviji rad, Bez naslova (dron), skupltura u javnom prostoru izložena u High Line Plinth u Njujorku i osvijetljava pitanja oružanih sukoba putem dronova i nadzora u američkom društvu.

Imao je samostalne muzejske izložbe u Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (Gent, Belgija), MOCA, (Los Anđeles, SAD) i The Kunstverein Dusseldorf (Dizeldorf, Njemačka). Njegova djela su predstavljena na brojnim međunarodnim postavkama, uključujuci Documenta 13, Trijenale u Jokohami i Bijenale u Veneciji. Tokom 2007. godine, Durant je sastavio i uredio monografiju Crni panter: Revolucionarna umjetnost Emorija Daglasa (Rizzoli Intl.) i bio kustos na istoimenoj izložbi u MOCA u Los Anđelesu i New Museum u Njujorku. Durantova djela se mogu vidjeti u mnogim javnim kolekcijama, uključujuci The Walker Art Center (Mineapolis, SAD), Museum of Modern Art (Njujork, SAD), Project Row Houses (Hjuston, SAD), i Tate Modern (London, UK). Njegovi zastupnici su Blum i Poe u Los Anđelesu i Tokiju, Sadie Coles HQ u Londonu, Paula Cooper Gallery u Njujorku i Praz Delavallade u Parizu. Durant živi i stvara u Berlinu i profesor je na Staatliche Akademie der Bildenden Kunste u Štutgartu.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR