16 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podgoričkoj publici 11 ostvarenja

Izvor: DŽADA FILM FEST

Kultura

Comments 0
PREDSTAVLJEN PROGRAM IX IZDANJA DŽADA FILM FEST-A

Podgoričkoj publici 11 ostvarenja

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni festival debitantskog igranog filma DŽADA FILM FEST održaće se od 9-15. septembra u Podgorci, a prikazaće se 11 filmova, sedam u takmičarskoj selekciji i četiri u revijalnom program, od čega dva francuska ostvarenja.

Organizatori Festivala su na konferenciji za medije predstavili program devetog izdanja DŽADA FILM FESTA.

Festival otvara film iz takmičarske selekcije “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića, što je ujedno i podgorička premijera filma. Svečano otvaranje započeće 20 sati, u ulici Svetozara Markovića, a nakon projekcije filma, nastupiće bend Milky wave.

U takmičarskoj selekciji publici će se predstaviti: “Supermarket” Nemanje Bečanovića, “Za našu djecu” Gojka Berkuljana, “Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, “Okarina” Alabana Zogjanija, “Majka Mara” Mirjane Karanović i “Indigo kristal” Luke Mihailovića.

U revijalnom programu prikazaće se “Anatomija pada” i “Neželjeni”, “Živko Nikolić – Nedosanjani san”, a za najmlađe u sklopu Džada Junior programa hrvatski film “Dnevnik Pauline P.”

Organizatorka festivala Nina Lončar objasnila je da će nagradu o laureatima donijeti međunarodni žiri, koji čine njemački producent Kristof Toke, montažerka i producentkinja Nataša Pavlović i srpska scenaristkinja Melina Pota Koljević, te da će se dodijeliti  dvije novčane nagrade.

“Prepoznavanje filma kao umjetnosti nad umjetnostima, filma koji sublimira sve umjetnosti, polako pokreće crnogorsku kinematografiju tako da nam IX izdanje donosi veliki broj filmova crnogorske produkcije i koprodukcije. Ova činjenica govori u prilog tome da se kontinuiranom podrškom mladih autora crnogorska kinematografija razvija u dobrom pravcu”, saopštila je Lončar.

Savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost u Ministarstva kulture i medija Ognjen Damjanović kazao je kako “kulturno-umjetnički događaj kakav je Džada Film Fest, već devet godina pruža Glavnom gradu recentan uvid u filmsko stvaralaštvo”.

“Kontinuirana posvećenost organizatora koja pruža sveobuhvatan doprinos kulturi Glavnog rada, potvrđuje se i ove godine uz predan rad na unaprjeđenju i razvoju kulturnih potreba najmlađe, ali i najstarije publike, dok nam posebno zadovoljstvo predstavlja i što će na ovogodišnjem izdanju značajnu zastupljenost na programu imati crnogorska kinematografija, rekao je Damjanović.

V.d. sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović izrazila je zadovoljstvo što je “ove godine oplemenjen program novim sadržajima”.   

“Organizatorima bih poželjela da nastave da prave dobre priče pod vedrim nebom Podgorice." – izjavila je ona.

Ispred pokrovitelja, Francuskog Instituta i Francuske ambasade, govorila je direktorica Lorons Levadel Klos koja je izrazila zadovoljstvo višegodišnjom saradnjom sa Džada Film Fest-om, i istakla da joj je izuzetna čast što Francuski institut i Ambasada Francuske pružaju podršku devetom izdanju Džada Film Fest-a, “festivala koji je nezaobilazan u kulturnom pejzažu Crne Gore”.

Predstavnica Universal Capital Banke Ozana Popović kazala je kako ta kompanija, kao sponzor nagradnog fonda, već tri godine podržava debitantske autore i zajedno sa organizatorima Džada Film Fest-a i drugim pokroviteljima, partnerima i prijateljima, doprinosi afirmaciji kulture i umjetnosti na crnogorskoj sceni.

“Ove godine možemo sa ponosom zapaziti da je značajan broj trakmičara iz Crne Gore, a time je naše zadovoljstvo još veće jer je vidan napredak crnogorske kinematografije, kroz selekciju takmičarskog i revijalnog programa Džada Film Fest-a”, kazala je.

U okviru DžFF-a, održaće se dvije panel diskusije, prva na temu Creating links with European film producers i druga, koju organizuje naš dugogodišnji partner UNDP sa temom Urban AdaptAction.

Kao i do sada, sve projekcije i prateći programi su besplatni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR