10 °

max 21 ° / min 10 °

Srijeda

02.10.

21° / 10°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 18°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Šejle Kamerić u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu

Izvor: MSUCG

Kultura

Comments 0

Izložba Šejle Kamerić u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba savremene umjetnice Šejle Kamerić pod nazivom "Firstborn" otvoriće se u četvrtak, 12. septembra u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu.

Iz Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore saopšteno je da će izložba biti otvorena do 10. novembra 2024. Godine, kao i da “Kamerić kroz svoje radove, koji uključuju film, fotografiju, objekte, crteže i instalacije, istražuje teme identiteta, rodnih stereotipa i društvenih normi”.

“Poseban fokus stavlja na percepciju i žensko naslijeđe, oslanjajući se na izrazitu empatičnost kao ključni element njenog stvaralačkog izraza”, poručili su iz MSU.

Objasnili su i da je izložba nastala u idejnoj kolaboraciji umjetnice sa kustoskinjom Milicom Bezmarević, iz čijeg zajedničkog kreativnog dijaloga u višegodišnjem procesu osmišljavanja izložbe nastaje i njihov zajednički razgovor, objavljen u Šejlinoj monografiji ,,Mother is a bitch’’, čiji je izdavač renomirana njemačka izdavačka kuća Distanz, a u čijem je publikovanju jedan od partnera bio i MSU.

“Na izložbi će prvi put biti prikazan novi rad, koji je umjetnica producirala za Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, a koji se direktno bavi temama retrogradne percepcije rodnog naslijeđa”, navodi se u saopštenju.

Šejla Kamerić, umjetnica iz Bosne i Hercegovine, prepoznata je po svom interdisciplinarnom pristupu i radu koji je izlagan u prestižnim međunarodnim institucijama kao što su TATE Modern, MACBA u Barseloni i Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu.  

Njen rad Bosnian Girl (2003.) smatra se jednim od najznačajnijih djela savremene umjetnosti u regionu i dio je kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. Njen najnoviji rad, instalacija u javnom prostoru pod nazivom “Cease”, kuriran od strane Giulie Foscari, bio je postavljen na Campo Santo Stefano u Veneciji tokom prvih sedmica 60. Međunarodne izložbe umjetnosti La Biennale di Venezia.

Kamerić je dobitnica ECF Routes Princess Margriet nagrade za kulturnu raznolikost, kao i DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship, ONFURI nagrade u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Tirani i Sloboda/Freedom nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

Posjetioci će imati priliku da istraže i dožive radove koji su prikazivani na brojnim međunarodnim izložbama, kao i da se upoznaju sa najnovijim ostvarenjima umjetnice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR