23 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

23° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

22° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nacionalna biblioteka dobila na poklon Bukvar iz 1883. godine

Izvor: NBCG

Kultura

Comments 2

Nacionalna biblioteka dobila na poklon Bukvar iz 1883. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ je protekle sedmice posjetila Anđelka Pavić i tom prilikom direktorici Dragici Lompar uručila vrijedan poklon – originalno izdanje Bukvara za crnogorske škole iz 1883, koji je izradio Stevo Čuturilo. Bukvar je objavljen u Pančevu, u izdanju Knjižare braće Jovanović.

Anđelka Pavić se skoro čitavu deceniju bavi izučavanjem života i djela Steva Čuturila i piše o bukvarima Steva Čuturila koji su bili u zvaničnoj upotrebi na prostoru današnje Crne Gore, Like, Hercegovine i Srbije gotovo pedeset godina i iz kojih su se opismenile mnoge generacije učenika. Posebnu pažnju posvetila je već spomenutom „Bukvaru za crnogorske škole”, koji je Stevo Čuturilo sastavio 1879. godine, u vrijeme kada je obavljao dužnost glavnog školskog nadzornika u Crnoj Gori.

Stevo Čuturilo bio je značajan pisac i prosvjetitelj s kraja XIX i početka XX vijeka. Rođen je u Dabru, u Lici. U Crnoj Gori boravio je najprije kao predavač u Pomorskoj školi u Boki Kotorskoj, a potom ga je knjaz Nikola angažovao da bude glavni školski nadzornik na Cetinju, gdje je radio i kao  urednik „Glasa Crnogorca“. Bio je i ratni izvještač sa bitke na Vučjem Dolu, saopšteno je iz Nacionalne bibioteke.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

kralj

Nikola nije vodio računa crnogorskom indetitetu, a uoravo ovi i ovakvi su nam falsifikovali crnogorsku istoriju ..dovoljno je bila da se ubaci i promjeni samo jedna riječ, srbstvo, srbin i sve dobija neki drugi sadržaj.. eto tako. I nije slučajno da se danas donosi bukvar Steva Čuturila.