16 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarka kulture poziva mlade da čitaju, ali neće da se bavi poskupljenjem knjiga

Izvor: MKM

Kultura

Comments 3

Ministarka kulture poziva mlade da čitaju, ali neće da se bavi poskupljenjem knjiga

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović pozvala je mlade da više čitaju i saopštila kako treba podsticati čitalačku pismenost i buditi ljubav prema čitanju.

Ona je to saopštila u podugačkom saopštenju koje je poslato medijima iz njenog Kabineta, povodom Međunarodnog dana pismenosti, bez i da se osvrnula na nedavnu inicijativu Vlade kojom se predviđa povećanje cijena knjiga i udžbenika, iako je u većini država stopa PDV-a na ove proizvode od kulturnog i javnog interesa najniža ili nulta.

Vujović je istakla “da je pismenost ključna vještina koja omogućava pojedincima da razviju svoje potencijale, ostvaruju svoja prava i aktivno učestvuju u društvenom životu”, ali nije odgovorila na pitanje Antena M, poslato elektronskim putem, u kojem se traži da se Vujović odredi prema Nacrtu fiskalne strategije kojom se predviđena povećanje poreza na dodatu vrijednost sa sedam na 15 odsto i na knjige i udžbenike.

Ranije je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman u izjavi za Antenu M ocijenio da je, kada je riječ o povećanju cijena knjiga, riječ o svjesnim postupcima Vlade Milojka Spajića.

"Čega god su se uhvatili tridesetoavgustovci u posljednje četiri godine proizvelo je opasne posljedice po crnogorsko društvo. Ako ko misli da je riječ o neznanju usljed kojega urušavaju i ekonomsku i političku stabilnost države, vara se. Pakleni gemišt nacionalizma i desnoga populizma osovine Mandić-Spajić s jasnom namjerom uništava državu kako bi postala lakši plijen velikodržavnim apetitima Aleksandra Vučića”, kazao je Radoman.

On je kazao kako je potez Vlade "giljotina čija je oštrica usmjerena na crnogorsko izdavaštvo", ističući da će povećanje PDV-a biti uzrok gašenja svih crnogorskih izdavača.

I crnogorski pisac i publicista Đorđe Šćepović ocijenio je da potez Vlade kojim će povećati cijene knjiga predstavlja kulturološki razor Crne Gore.

“Crnogorski izdavači i autori su odavno na marginama, getoizirani i izopšteni na svaki mogući način, i to, mora se priznati, ne počinje 2020. Oduvijek su u milosti i bivšeg i aktuelnog režima bili kobajagi ugroženi srpski izdavači, a najplastičniji primjer za to su knjižarski tajkuni, koji su objavljivali knjige premijerima i ministrima DPS-a, a od 2020. svojim novim pokroviteljima i sponzorima”, kazao je Šćepović.

Profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti i producent Janko Ljumović ocijenio je da je očigledno da Vladu Crne Gore ne zanima u kakvom je stanju crnogorska kultura.

"Ovo je sasvim moguće u državi koja kulturnu politiku ima samo u funkciji samopromocije, partijske naravno, ministara kulture i medija, ili ministara bilo čega. Mjera koja privatni sektor kulture obesmišljava, umjesto da ga instrumentima kulturne i fiskalne politike stimuliše i razvija. Kako izgleda kulturna korpa u Crnoj Gori, i šta se u njoj nalazi, sigurno ne zanima Vladu Crne Gore. Kao ni statistika u kulturi koja nikog ne zanima. Mjera koja pogađa ne samo privatni sektor izadvaštva već i ukupan javni i nezavisni sektor kulture", kazao je Ljumović.

Crnogorski književnik Milorad Popović upozorio je ovim povodom da će odluka Vlade devastirati crnogorsko izdavaštvo, te da je ovaj potez politički motivisan.

"U pitanju je potez Vlade koji nema nikakvu ekonomsku logiku nego isključivo političku. Jer, izdavačka produkcija u Crnoj Gori je toliko minorna da se od podizanja stope poreza ne bi okoristila ni neka veća privatna firma, kamoli država. U pitanju je još jedna odluka koja devastira ono što je ostalo od crnogorske kulture. Odluka će dodatno uticati da se likvidira i ono što je ostalo od izdavaštva, koje ima mizernu potporu Ministarstva kulture”, poručio je Popović.

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

cefalo

@Ana, a kako nastaje knjiga? Pođi kod izdavača i štampara pa objavi jednu. Moje knjige su, naprimjer, na CD-u već nekoliko godina jer nemam novca za njihovo (zahtjevno) štampanje jer su ilustrovane, iako im je sadržaj recentan i bitan za recepciju kulture ove zemlje.

mr

Za komentar na poskupljenje knjiga i udžbenika potrebno je biti minimalno moralan!

Ana

Knjige su jeftine a ko voli da čita nece ga poskupljenje odvojiti od knjige.