16 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarka kulture podržala porez na knjige

Izvor: MKM

Kultura

Comments 1

Ministarka kulture podržala porez na knjige

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović pozitivno se odredila prema Nacrtu fiskalne strategije kojom se predviđa povećanje poreza na dodatu vrijednost sa sedam na 15 odsto na knjige i udžbenike.

Obrazložila je, za Antenu M, da je riječ o sveobuhvatnoj reformi kojom će Vlada obezbijediti podizanje opšteg standarda društva.

“Građani Crne Gore dali su mandat ovoj Vladi očekujući stvaranje ambijenta za pristojan život. Zato Vlada radi sve kako bi obezbijedila podizanje opšteg standarda društva, povećanje zarada i penzija i povećanje kupovne moći naših građana”, piše u odgovoru koji je stigao iz kabineta Vujović.

Navodi se i da, ukoliko dođe do podizanja PDV-a na knjige, i porasta cijene knjiga za oko 7.5% , “to će biti dio sveobuhvatne reforme”.

“Ukoliko knjiga u prosjeku košta 10 eura da li će njena cijena od 10.75 eura obeshrabriti ljubitelje pisane riječi da tu knjigu kupe? Podsjećamo da su knjige dostupne i besplatne”, poručuje Vujović.

Podsjećajući na važnost knjige, ministarka je najavila intenziviji rad u oblasti bibliotečke djelatnosti.

“Naša je dužnost da probudimo ljubav prema knjizi i razvijemo čitalačku publiku. A to se u najranijem uzrastu postiže kroz razvoj biblioteka (školskih, lokalnih i nacionalne), kroz dostupnost svih najznačajnijih djela svjetske literature u bibliotekama, a ne uvijek nužno kupovinom knjige. Zato ćemo osvijetliti značaj bibliotekarskog sistema, programima i podrškama raditi na njegovoj promociji”, saopštila je ministarka.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mijo popovic

Ocekivano je da ministrarka kulture podrzi porez na knjigu, jer gospođa je fizijatar, i njoj je knjiga poput hanzapsta. Inace, Crna Gora danas manje izdvaja za lijepu knjizevnost od bilo kojeg veceg grada u regionu. Niko nije jos nije konstatovao da je trwtman cg izdavastva ispod nivoa urođenickih africkih kultura. No, to je samo posebi smisljeno da bude tako, jer u suprotnom ministri kulture ne bi bili maseri nego zasluzni stvaraoci