17 °

max 18 ° / min 15 °

Četvrtak

03.10.

18° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

18° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savremena vizuelna umjetnost iz Njemačke na Cetinju

Izvor: NMCG

Kultura

Comments 0

Savremena vizuelna umjetnost iz Njemačke na Cetinju

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba savremene umjetnosti iz Njemačke „Future Perfect“, koju zajednički organizuju Narodni muzej Crne Gore, IFA - Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete institut iz Beograda, biće otvorena u petak, 13. septembra u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Kako su saopštili organizatori, putujuća izložba „Future Perfect“ već godinama širom svijeta predstavlja savremenu vizuelnu umjetnost iz Njemačke, ukazujući publici na nova pitanja koja otvara budućnost i tragajući zajedno s njom za odgovorima na ta pitanja.

„Pod nazivom koji se odnosi na glagolsko vrijeme u engleskom jeziku Future Perfect, svršeno buduće vrijeme, koje označava radnju koja će se završiti u budućnosti prije neke druge radnje, slično kao futur II u njemačkom ili crnogorskom jeziku, izložba na sva tri sprata Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić prikazuje radove šesnaest umjetnica i umjetnika koji se bave vizijama budućnosti i spekulacijama o toku istorije“, naveli su organizatori.

Prema njihvim riječima, objedinjujući filmove, fotografije, skulpture, objekte, slike i kolaže, „izložba nas uvodi u različita razmišljanja o sociopolitičkim, ekonomskim i kulturnim istorijskim i današnjim pojavama u evropskim i globalnim kontekstima, poukama iz prošlosti, institucionalnim politikama, mogućnostima individualnog i kolektivnog aktiviranja javnog prostora, mikronaracijama i monumentalnim simbolima“.

Izložbu su pripremili Angelika Štepken i Filip Cigler prezentujući pozicije umjetnica i umjetnika iz Njemačke. Pored tematskog okvira, izložba ujedno nudi uvide u savremenu vizuelnu umjetnost Njemačke kroz radove Neri Begremijan, dua DAS INSTITUT (Kerstin Breč i Adele Reder), Marijane Kastiljo Debal, Danija Gala, Siprijena Gajara, Anete Kelm, Jute Keter, Armina Linkea, Antje Majevski, Henrika Olesena, Jorgosa Sapuncisa, Nore Šulc, Nasan Tura, Dana Voa i Klemensa fon Vedemajera.

 Kustos izložbe je Filip Cigler, koordinatorka izložbe isred Narodnog muzeja Crne Gore je Mirjana Dabović Pejović, muzejska savjetnica Umjetničkog muzeja, a saradnica na projektu je Ana Ivanović, viša kustoskinja Umjetničkog muzeja.

Nakon svečanog otvaranja održaće se stručno vođenje kroz izložbu, a ista će biti otvorena do 25. oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR