16 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 14°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boban Batrićević laureat nagrade ,,Milovan Đilas“

Izvor: Dobrilo Malidžan foto/Pobjeda

Kultura

Comments 1
Kolumnisti Antene M uručeno priznanje

Boban Batrićević laureat nagrade ,,Milovan Đilas“

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Gitarskom obradom crnogorske himne u izvođenju dua koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, u bašti Book Caffe-a u Podgorici svečano je otvoren drugi Festival savremene književnosti ,,Bookiranje“.

Potom je profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Bobanu Batrićeviću uručena godišnja nagrada ,,Milovan Đilas“ koju dodjeljuje istoimena akademija. 

Moderatorka programa svečanog otvaranja Jelka Malović je kazala da je ovogodišnji laureat prepoznat po hrabrim istupima u javnosti i po tome što je tokom jednog sudskog procesa u Podgorici postao simbol građanskog otpora.

SLOBODA GOVORA

Podsjetila je da je protiv Batrićevića 22. januara ove godine zbog kritike stavova visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pred Sudom za prekršaje otvoren proces, u kome je tužilaštvo po prijavi SPC teretilo Batrićevića za vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti u kolumni objavljenoj na Anteni M.

- Nakon početnih ročišta, Više državno tužilaštvo odustalo je od gonjenja, a odluka je donijeta 25. marta, dan uoči nastavka suđenja. Izlazeći iz sudnice kao pobjednik nad tužiteljima, prof. Boban Batrićević je makar kratkoročno odbranio pravo svih nas na slobodu izražavanja, čime je nedvosmisleno zaslužio da bude laureat nagrade koju dodjeljuje Akademija ,,Milovan Đilas“ – kazala je Malović.

Batrićević je u emotivnom obraćanju zahvalio na dodijeljenoj nagradi.

- Ovo priznanje ne doživljavam kao ličnu svojinu, već ga dijelim sa svim ljudima s kojima dijelim zajedničku borbu za slobodnije, pravednije i otvorenije društvo. Društvo lišeno kolonijalnih stega, mračne i zatrovane ideologije koja slavi razne zločince i uništava toleranciju – kazao je Batrićević, dodavši da je nagradu posvetio ,,svom dragom, iznenada preminulom kumu i porodičnom prijatelju Mići Pejoviću, čovjeku koji je bio uz mene od kad sam se rodio“.

RADIO RAT

Festival je nastavljen promocijom Fokalizatorovoga izdanja pjesničke knjige ,,Radio Rat“, čija je autorka ukrajinska pjesnikinja Darina Gladun, koja se video-porukom obratila prisutnima. U promociji su učestvovali predstavnik Ambasade Ukrajine Anatolij Demeščuk, prevoditeljka Anđela Radovanović i predsjednik Društva crnogorskih izdavača i Akademije ,,Milovan Đilas“ prof. dr Vladimir Vojinović.

Radovanović je istakla da je imala čast da bude ta koja će poetski svijet savremene Ukrajine donijeti na crnogorskom jeziku. Vojinović je kazao da je poezija u zbirci „Radio Rat“ po mnogo čemu inovativna, a ipak se oslanja na određene pjesničke tradicije.

- U svakom slučaju komunicira sa onim što jeste eksperimentalno u sferi pjesničkog - kazao je Vojinović, izražavajući žal što Darina Gladun nije bila u mogućnosti da dođe u Crnu Goru.

Demeščuk je kazao da je ukrajinska kultura danas svjetski simbol otpora, ljubavi prema slobodi i svojoj otadžbini.

- Zahvaljujući umjetnosti, svijet vidi Ukrajinu ne samo kao zemlju problema već kao zemlju bogatih kulturnih vrijednosti i zemlju slobode – rekao je Demeščuk, koji je govor završio parolom ,,Slava Ukrajini, da je vječna Crna Gora“.

Nakon promocije zbirke ,,Radio Rat“ predstavljene su dvije nove knjige izdavačke kuće Fokalizator – ,,Pod oštrim uglom“ književnika i prevodioca Afana Latića i ,,Ispod glasa“ književnice i kritičarke Dragane Erjavšek. Uslijedila je promocija knjige pripovjedaka ,,Đačka četa“ istoričara i književnika Srđe Martinovića. Prvi festivalski dan zaključen je promocijom nove sveske časopisa za književnost i kulturu Fokalizator. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Hernan

Bravo! Cestitke Bobanu na nagradi i Vladimiru na orgznizaciji festivala!