18 °

max 19 ° / min 17 °

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lika: Cilj ukazati na mogućnosti koje zaštićena područja imaju

Izvor: Media Biro

Kultura

Comments 0
U Ulcinju počeo četvrti BirdSaltPeople: FEST

Lika: Cilj ukazati na mogućnosti koje zaštićena područja imaju

Autor: Antena M

  • Viber

Četvrti BirdSaltPeople: FEST svečano je otvoren sinoć u Parku prirode Ulcinjska Solana gdje će do 14. septembra biti organizovan raznovrstan i zanimljiv program, uključujući kulturne i edukativne aktivnosti, panele i aktivizam na terenu, muzičke nastupe, kao i lokalne ukuse.

Organizator ove manifestacije je MSJA-Dr Martin Schneider-Jacoby Association, a podršku festivalu i ove godine su pružili Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj.

Prvi dan programa obuhvatio je posmatranje ptica uz šetnju i razgovor sa Reborn by Adventures, uživanje uz zvuke harfe na Ulcinjskoj solani, uz Milicu Kankaraš Berbe, prikazivanje tri filma koje je realizovalo Crnogorsko društvo ekologa – filmovi o kerni, rijeci Cijevni i Komarnici, a završen je panel diskusijom na teme Vode Crne Gore i Pravnih aspekata međunarodne zaštite životne sredine, uz razgovor sa prof. dr Majom Kostić-Mandić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Jelenom Popović i Andrijanom Mićanović iz Društva Ekologa Crne Gore.

“Primarni cilj nam je da ukažemo na mogućnosti koje zaštićena područja imaju. Osim što se borimo za zaštitu biodiverziteta, smatramo da treba da se uključi i taj kulturološki aspekt, te da uz kulturne događaje možda senzibiliziramo građane i zaista mislim da je to važno jer ovaj nevjerovatni prostor već sada daje mogućnosti da se koristi održivo bez da utiče na prirodu. Ovo je simbioza podizanja svijesti, ali i ukazivanja na jedan održivi razvoj ovog područja usmjeren ukazivanju kulturološkog aspekta i mislim da je to jedan segment održivog razvoja. Radimo u jednom zaštićenom području bez da ga remetimo. Publika želi biti u ovom prostoru i u njemu vidi potencijale i zato mislimo da smo na pravom putu,” kazala je izvršna direktorica NVO Dr. Martin Schneider Jacoby Association (MSJA) Zenepa Lika.

Lika ističe da posebno ohrabruje što su otvaranju festivala prisustvovali i potpredsjednik Opštine Ulcinj Bećir Sela i direktor Turističke organizacije Ulcinj Ćazim Hodžić.

Sela je ovom prilikom istakao zadovoljstvo što BirdSaltPeople: FEST u Ulcinju okuplja ljubitelje prirode i zdravih stilova života.

“BirdSaltPeople: FEST polako raste u ozbiljan događaj koji sve značajnije utiče na turističku ponudu našeg grada. Ovogodišnji program je pun interesantnih sadržaja zahvaljujući predanom i nesebičnom radu udruženja Dr Martin Schneider-Jacoby i direktorice Zenepe Like. Stav Opštine je po tom pitanju jasan i odlučan - Park prirode Ulcinjska Solana je zaštićen i dostupan svima, kako građanima, tako i turistima.  Uvjeravam vas da će Opština Ulcinj nastaviti da snažno podržava manifestacije ove vrste,” naveo je Sela.

U ime Turističke organizacije Ulcinj svoju podršku je izrazio direktor Ćazim Hodžić.

“Turistička organizacija je u obavezi da na ovaj način podržava našu prirodu, naš zaštićeni park i Solanu. Ta promocija uvijek počinje od zdravih stvari odavde,” naveo je Hodžić.

Program četvrtog BirdSaltPeople: FEST-a nastavljen je danas akcijom čišćenja industrijskog područja Ulcinjske solane i zanimljivim prezentacijama na temu očuvanja prirode, a posjetioce od 17h očekuje Pijačni dan u Ulcinjskoj solani, sa kulturnim programom.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR