18 °

max 19 ° / min 17 °

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljena knjiga „Kotorske legendice manje znane“

Izvor: JU Muzeji Kotor

Kultura

Comments 0

Predstavljena knjiga „Kotorske legendice manje znane“

Autor: Antena M

  • Viber

Dvanaestominutnom projekcijom na hologramskom platnu Opštinska javna ustanova „Muzeji“ Kotor predstavila je sinoć svoje novo izdanje - knjigu „Kotorske legendice manje znane“.

Projekcija u Crkvi Svetog Pavla rađena je u produkciji ove muzejske ustanove, a publici je nizom animacija ilustrovala dio objavljenih legendi u kojima su glavni junaci i junakinje ilirska kraljica Teuta, Vile Pestingradske, grifoni, grčki bogovi, zmajevi, ali i obični ljudi naših krajeva. Urbanu legendu o delfinu Jocu publici je ovom prilikom pročitao predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Organizatori su saopštili da knjiga „Kotorske legendice manje znane“ ima za cilj da od zaborava sačuva stare priče o našoj legendarnoj i mitskoj prošlosti, a namijenjena je svima, najviše djeci osnovnoškolskog uzrasta.

„U rukama držiš novo izdanje legendi Kotora, onih manje poznatih — skoro pa zaboravljenih. Uložili smo mnogo truda da ih sakupimo i, uz tvoju pomoć, zauvijek sačuvamo. A kako čuvamo legende i priče? Odgovor je lak — pričanjem! Počni već danas, ispričaj ih svima koje znaš. Legende su naše nematerijalno kulturno nasljeđe, veza sa prošlošću i dokaz posebnosti Boke Kotorske. Ne zaboravimo ih! Mi činimo što je do nas, sada je red na tebe” – stoji u uvodu „Kotorskih legendica manje znanih”.

Tekst su priredile Tanja Vujović i Milka Kolundžić, ilustracije uradila Ana Rodić. Knjiga je objavljena na crnogorskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku (prevod Ranke Vilić), ima 50 strana u tvrdom povezu, a štampana je u hercegnovskoj štampariji „Biro konto“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR