15 °

max 21 ° / min 15 °

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Milene Pavlović Barili u Modernoj galeriji

Izvor: Instagram JU Muzeja i galerije Podgorice

Kultura

Comments 0

Izložba Milene Pavlović Barili u Modernoj galeriji

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba srpske umjetnice Milene Pavlović Barili - Tri grada, jedna umjetnica biće otvorena sjutra u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Podgorice) u 20 sati. Kustoskinje izložbe su Ljiljana Karadžić i Violeta Tomić.

Iz JU Muzeja i galerije Podgorice je saopšteno da će na izložbi biti prikazana 43 djela, slike i ilustracije iz različitih faza stvaralaštva umjetnice.

“Život i djelo Milene Pavlović Barili, jedne od najintrigantnijih figura srpske umjetnosti prve polovine XX vijeka, po mnogo čemu su bili izuzetni, neuobičajeni. Sve što je obilježilo njen kratki život bilo je egzotično, živopisno – porijeklo, trajanje i kraj. Bila je izrazito darovita, maštovita, samosvojna, obrazovana, zanatski vična, senzibilna umjetnica, slikarka-pjesnikinja, nomad. Neuklopljenost i neukalupljenost u društvene obrasce i dominantne tokove nacionalne umjetnosti epohe ispleli su oko Mileninog lika mnogo godina nakon njene smrti mitsku auru”, saopšteno je iz JU Muzeja i galerije Podgorice.

Saopšteno je i da je umjetnica, za razliku od magistralnih stremljenja na jugoslovenskoj sceni u međuratnom periodu koja karakterišu čulnost, pikturalnost, ekspresija, intimizam, umjetnica formalno i poetički i stavlja u fokus svojih istraživanja imaginarno, snoliko, simbolično, autobiografsko.

“Mileninu ličnost su formirale različite kulture (srpska i italijanska) rano razdvojenih roditelja, nepremostiva različitost njihovih karaktera i načina života, kao i stalna putovanja od najranijeg djetinjstva. Rasla je u dva odvojena svijeta koja su se ponekad spajala i preplitala, a češće odvajala i sukobljavala. Kada je bila u jednom, osjećala je nostalgiju za drugim. Ta tragedija za dijete postala je srećna okolnost za umjetnika. Od mirne, patrijarhalne srpske palanke, preko evropskih umjetničkih centara sa uskovitlanim modernim strujanjima i vječnim muzejima,pa sve do “novoga svijeta“ Amerike koji ju je neodoljivo privlačio, bipolarnost će je, poput usuda pratiti, nadahnjivati, ali i unositi nespokoj i tjeskobu”, objasnili su organizatori.

Prema njihovim riječima, Milena je živjela život “transkulturnog migranta”, jer su se mnogobrojni uticaji u njenom djelu prožimali.

“Nije bila rigidno vezana za jedan način mišljenja, već se kretala slobodno između više poredaka, a ni u jednom nije bila čvrsto ukorijenjena. Na izvjestan način, Milena je rani predskazatelj eklekticizma postmoderne umjetnosti, koji uključuje geografski i kulturni nomadizam, transnacionalnost, učenu umjetnost, citatnost, palimpsest i interdisciplinarnost. Zbog toga njeno djelo iznova dobija na aktuelnosti”, kazali su organizatori.

Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom “Vitomir Srbljanović” iz Pljevalja, Fondacijom “Milenin dom”, Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.

Izložba je prvo predstavljena u Pljevljima, a nakon Podgorice seli se u Tivat.

Izložba se može pogledati do 10. oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR