19 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

19° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara: Obuhvaćeno 57 projekata sa 878 hiljada eura

Izvor: Sajt MKM

Kultura

Comments 0

Vlada usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara: Obuhvaćeno 57 projekata sa 878 hiljada eura

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2024.godinu, kojim je obuhvaćemo 57 projekata sa 878 hiljada eura, koji će biti realizovani ove i u prvoj polovini 2025. godine.

Iz Ministarstva kulture i medija je saopšteno da je Ministarstvo kulture i medija odabralo 57 projekata i programe koji su uvršteni u ovogodišnji Program zaštite, a u cilju ravnomjerne podrške obuhvaćene su skoro sve opštine na čijim teritorijama se nalaze kulturna dobra.

Dodali su da će, kada je riječ o konzervatorskim istraživanjima, biti finansirano 16 projekata sa 207 hiljada eura.

„Obuhvaćene su i sljedeće oblasti: izrada konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera: 31 projekat u iznosu od 576 hiljada eura, kao i popularizacija i prezentacija kulturne baštine: 10 projekata u iznosu od 95 hiljada eura”, naveli su iz Ministarstva kulture i medija.

Dodali su da su u proces izrade ovogodišnjeg Programa zaštite unešene inovativnosti, kako bi podstakli prije svega vlasnike i držaoce kulturnih dobara, predstavnike lokalnih samouprava na čijoj se teritoriji nalaze kulturna dobra i druge zainteresovane subjekte da svojim predlozima daju doprinos u kreiranju ovogodišnjeg Programa.

„Ministarstvo je prije kreiranja ovogodišnjeg Programa zaštite objavilo javni poziv svim zainteresovanim subjektima da daju prijedloge i sugestije projektata i programa, te održalo info dane kako bi upoznalo zainteresovanu javnost kako sa procedurama tako i sa drugim pitanjima od značaja za apliciranje, što je po prvi put urađeno od 2012. godine kada je i počela finansijska podrška kroz Program zaštite”, istakli su u saopštenju.  

Direktorat za kulturnu baštinu je u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i JU Centar za konzervaciju i arheologiju sa liste kulturnih dobara za koje se sa aspekta struke cijeni da su u stanju potrebe za prioritetnim intervencijama izvršilo odabir projekata koji su uvršteni u ovogodišnji Programa zaštitite. 

„Ovodišnji program zaštite, kao model finansiranja, inovativnim konceptom u odnosu na prethodni period, a u skladu sa raspoloživim sredstvima, dao je mogućnost široj javnosti, vlasnicima i držaocima i drugim subjektima da daju svoje prijedloge i sugestije, od kojih su mnogi uključuni. Na taj način kroz uključenost društvene zajednice stvaraju se bolji uslovi za razumijevanje značaja očuvanja kulturne baštine, kao i uslova njene  zaštite“, piše u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Projekti će biti realizovani ove i u prvoj polovini 2025. godine.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR