19 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Svemoguće oko” na ostrvu Gospa od Škrpjela

Izvor: Galatea Gallery

Kultura

Comments 0

„Svemoguće oko” na ostrvu Gospa od Škrpjela

Autor: Antena M

  • Viber

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu predstavili su u Pomirbenoj dvorani na ostrvu Gospa od Škrpjela radove pod nazivom „Svemoguće oko” crnogorskog umjetnika - skulptora Milorada Mića Blagojevića sa Žabljaka.

Organizatori su saopštili da je istaknuta crnogorska likovna kritičarka Ljiljana Zeković o Blagojeviću rekla: „Njemu kao i većini likovnih stvaralaca njegove generacije zvijezda vodilja bio je duh rodnog  kraja - genius loci. Ovdje gdje su sjene prošlih vremena duboko usađene u kolektivno nesvjesnom ljudi sa ovih prostora on je likovnim jezikom realističke formalizacije, metaforama i simbolima (konj, orao) dao jedinstveno značenje metafizičkoj dimenziji mitova i legendi u kojima vaskrsava drevne gradove - planine, konja - Jabučila, sokola - vojvodu Momčila, stećke ... Zapravo, mitske legende najčešće iskazane kroz epiku verbalne forme u njegovom djelu pretočene su u samosvojan likovni jezik”.

Ona je naglasila da je, “dosljedan samosvojnom likovnom izrazu i motivskom sadržaju Milorad Mićo Blagojević stvorio likovni svijet proizašao iz njegove iskrene ljubavi prema umjetnosti, prirodi i čovjeku kao inicijatoru nezaborava svojih duhovnih, tradicionalnih korijena”.

“Imanentno vajarsko umjeće koje pokazuje u lakoći i osjećaju za savladavanje raznih aspekata ljepote forme predstavlja umjetnika koji sa jednakom posvećenošću pristupa različitim mentalnim i formalnim strukturama svog djela koje u osami  durmitorskih vrleti čeka da predstavi crnogorskoj javnosti nekoliko radova u Pomirbenoj dvorani na ostrvu Gospa od Škrpjela koja je sama po sebi mit uzdignut na nivo svetinje”, naglasila je Zeković.

Ovo je jubilarna petnaesta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu čime su predstavljanja umjetnika sa izložbama postala tradicija u Pomirbenoj dvorani na ostrvu Gospa od Škrpjela.

U znak zahvalnosti povodom dugogodišnje saradnje i zajedničke organizacije izložbi u Pomirbenoj dvorani na ostrvu Gospa od Škrpjela, kao i odlično organizovane nove izložbe, autor rada Milorad Mićo Blagojević i vlasnik galerije Domagoj Žarković su za crkvu Gospe od Škrpjela darovali rad „Svemoguće oko”.

Mons. Srećko Majić, peraški župnik i upravitelj Svetilišta na otoku Gospa od Škrpjela je toplo zahvalio i poželio nastavak uspješne saradnje sa još prelijepih izložbi kakve su bile sve prethodne uključujući ovogodišnju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR