11 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

08.10.

21° / 11°

Srijeda

09.10.

17° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 16°

Subota

12.10.

22° / 13°

Nedjelja

13.10.

18° / 10°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Potonja ura Njegoševa" u Kirgistanu

Izvor: CNP

Kultura

Comments 0

"Potonja ura Njegoševa" u Kirgistanu

Autor: Antena M

  • Viber

Kultna predstava “Potonja ura Njegoševa”, po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, u kojoj ulogu Petra II Petrovića Njegoša tumači prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, izvedena je sinoć u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, čime je otvoreno deveto izdanje Međunarodnog festivala malih pozorišnih formi "Impuls".

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja.

Iz CNP-a su saopštili da je vrsni poznavalac života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović, na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati. S druge strane, kako su ocijenili, jednako maestralno, redatelj Blagota Eraković je stvorio sjajno rediteljsko rješenje koje ni nakon tri i po decenije ne blijedi i ne prestaje da oduševljava domaću i svjetsku pozorišnu publiku.

Nakon završetka predstave, mnogobrojna publika je dugim i gromkim aplauzom pozdravila predstavu koja je od svoje premijere 19.maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu izvedena preko 1600 puta. Marunović je sa ovom predstavom obišao svijet i dobitnik je najprestižnijih priznanja na domaćim, evropskim i svjetskim festivalima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR