14 °

max 18 ° / min 14 °

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 11°

Utorak

15.10.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Jedino lice sreće“ u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”

Izvor: UCG

Kultura

Comments 0

„Jedino lice sreće“ u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”

Autor: Antena M

  • Viber

Premijera operske predstave „Jedino lice sreće“ u koprodukciji Univerziteta Crne Gore i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, te u saradnji sa operskim pozorištem i fondacijom Petruceli iz Barija, rađena po idejnom konceptu i muzičkoj dramaturgiji profesorice Fakulteta dramskih umjetnosti Sare Vujošević-Jovanović, održaće se u nedelju 29. septembra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, sa početkom u 20 časova.

Kako je saopšteno iz PR službe Univerziteta Crne Gore, riječ je o istorijskom muzičko-scenskom projektu, u čast 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore i 140 godina od postavljanja kamena temeljca Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

“Predstava „Jedino lice sreće“ ima izuzetan značaj, jer po prvi put od osnivanja, ujedinjuje snage profesora, alumnista i studenata tri umjetnička fakulteta Univerziteta Crne Gore i predstavlja svojevrsnu premijernu operu-jednočinku domaćih akademskih snaga”, saopšteno je.

Projekat predstavlja omaž braći Hajdn, vješto povezuje fragmente kantate “Ovacije“ i djelove poznatih simfonija starijeg, planetarno poznatog kompozitora Franca Jozefa Hajdna, sa izuzetnim muzičko-scenskim ostvarenjem – njemačkom komičnom operom “Kontrabasista iz Vergla“ koju je komponovao njegov mlađi brat Johan Mihael Hajdn. Ova operska predstava otvara put spajanju uzvišene muzičko-filozofske misli iz kantate “Ovacije“ F. J. Hajdna sa svakodnevnim scenama iz komične opere (zingšpila) J. M. Hajdna, čime se predstava oblikuje kao cjelovito muzičko-scensko djelo.

Za idejni koncept i muzičku dramaturgiju ove operske predstave pobrinula se dr muzikologije i operska umjetnica Sara Vujošević Jovanović, profesorica sa Fakulteta dramskih umjetnosti, dok je za režiju zadužena Minja Novaković, alumnistkinja Fakulteta dramskih umjetnosti.

Scenografija je povjerena profesorima i studentima osnovnih i master studija studijskog programa Vajarstvo, sa Fakulteta likovnih umjetnosti. Na projektu su radili profesori Željko Reljić i Adin Rastoder, zajedno sa studentima: Milutinom Kasomom, Evgenijom Popović, Ivom Tripković, Vasilijem Anđušićem, Bobanom Vlahovićem. Takođe, na izradi scenografije angažovan je i umjetnik iz Srbije, Milan Marković. Operski solisti su Sara Vujošević Jovanović (sopran) i Dimitrije Grinih (bariton), a dirigent je Oleksij Molčanov, prof. sa Muzičke akademije, Cetinje.

Sastav orkestra čine profesori, alumnisti i studenti Muzičke akademije sa Cetinja, kao i umjetnici izvođači iz Rusije i Ukrajine: Marija Lazuka i Tanja Bogdanović (violine), Gljeb Bednjakov (viola), Vladimir Stoljetov/ Teodora Uskoković i Maja Antić Kalezić (violončela), Aleksandra Trifunović (kontrabas), Dijana Orlandić (flauta), Mikola Gorbenko (oboa), Nikola Kovačević (horna), Anica Bulatović (truba), Oleksij Molčanov (čembalo I), Anja Abramović-Vujović (čembalo II), pod budnim okom umjetničkog rukovodioca kamernog orkestra: Tanje Bogdanović. Notografi su Georgij Solomatin i Vasilije Vujadinović. Za prevod libreta zingšpila je zadužena Gabrijela Strugar Schneider, dok je operator za titlove Doroteja Bušković.

U ovoj jedinstvenoj operskoj predstavi učestvuju studenti i alumnisti sa Fakulteta dramskih umjetnosti, sa studijskog programa Gluma, iz klasa profesora Branimira Popovića i Branislava Mićunovića: Kristina Mrkić, Iskra Zeković, Darija Pravilović, Marija Vujović, Aleksa Balević i Luka Stanković. Koncertmajstori su: Anja Abramović Vujović i Oleksij Molčanov.

Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Tamara Vujošević-Mandić, dok je kostimograf Jelena Roganović. Izvršni producent je Ognjen Savić.

Reprizno igranje u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” je zakazano za 30. septembar, dok je u Podgorici predviđeno u oktobru.

Partneri na projektu su: Opština Budva, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Evropska kuća, NLB banka, Atena Bohor i VHM Solutions, Atelier “JR”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR