16 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 16°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 12°

Utorak

15.10.

19° / 10°

Srijeda

16.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završeni "Jasikovački đerdani” u Beranama

Izvor: KUD

Kultura

Comments 0

Završeni "Jasikovački đerdani” u Beranama

Autor: Antena M

  • Viber

Centralna manifestacija Međunarodnog folklornog festivala ,,Jasikovački đerdani”, u organizaciji KUD ,,Duga”, održana je juče u Beranama.

 Nastupilo je devet kulturno-umjetničkih društava, prvo tako što su napravili defile od zgrade opštine do glavnog trga i krajnjeg odredišta Sportskog centra ,,Berane", uz pjesme iz predjela Grčke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Osnivačica i koreografkinja KUD-a ,,Duga" Marijana Dakić kazala je kako je bilo ,,lijepo vidjeti folkloraše koji su se po dno Jasikovca nizali kao đerdani, praveći najljepšu i najšareniju nisku satkanu od različitih nošnji".

“Puno mi je srce, jer ovaj festival je svojevrstan poklon rodnom gradu, kao i nešto što u Beranama nismo imali priliku da vidimo. Kao koreograf i umjetnički rukovodioc Kulturno-umjetničkog društva “Duga" s ponosom priznajem da je ovo i kruna mog dosadašnjeg rada i folklornog stvaralaštva. Svi oni koji ne igraju folklor, već žive folklor će razumjeti zadovoljstvo i sreću zbog ostvarenja ovako velikog događaja ne samo za mene lično i Kulturno-umjetničko društvo "Duga" nego za Berane i cijelu Crnu Goru - kazala je Dakić.

Ona je uručila zahvalnice kulturno-umjetničkim društvima i partnerima koji su podržali Festival, među kojima i MNE magazine, a prisutne je pozdravio gradonačelnik Sofadesa Dimostenis Katsis.

Predsjednik Skupštine opštine Berane Milun Rmuš istakao je da u “vremenu u kojem živimo, kada se svijet suočava s brojnim izazovima, očuvanje nasljeđa i promovisanje kulturne raznolikosti postaje od suštinskog značaja za naš identitet i budućnost”.

- Folklor je most između prošlosti i sadašnjosti, jezik kojim govore generacije, neizbrisivi trag našeg postojanja. Kroz tradiciju učimo o sebi, o svom porijeklu, ali i o drugima, o svjetovima koji nas okružuju i koji nas obogaćuju”, kazao je Rmuš.

Program u SC ,,Berane" otvorio je predivnim i raznovrsnim ,,Igrama iz Crne Gore" po koreografiji Marijane Dakić, domaćin, KUD ,,Duga".

Nastupili su gosti iz Grčke, Folklorni klub “Sofades". KUD ,,Boka" iz Tivta predstavio se ,,Igrama i pjesmom iz Boke Kotorske", u koreografiji Vidaka Božovića, a KUD ,,Stara Budva" predstavilo se sa ,,Igrama iz Crne Gore" koreografkinje Snežane Martinović.

Gosti iz Sjeverne Makedonije, KUD ,,8. oktombri" iz Krive Palanke za publiku u Crnoj Gori odabrali su ,,Po Duračka reka" i, zatvorivši Festival, ,,Poslje" koreografa Jovice Blaževskog.
Folklorni ansambl ,,Treće doba" iz Podgorice oduševio je sve ,,Partizanskim igrama" u koreografiji Vladimira Šoća i Zorana Popovića. Na kraju je publika i zapjevala ,,Mladu partizanku".
KUD ,,Zahumlje" iz Nikšića tradiciju je prikazao kroz ,,Igre iz Crne Gore", u koreografiji Vladimira Šoća i ,,Žensku Makedoniju" u koreografiji Radmile Bele Petković.
Gosti iz Bosne i Hercegovine, KUD ,,Bašlija" iz Sarajeva,  ljepotu kulture predstavio je kroz ,,Igre iz Teslića", u koreografiji Džemala Hurića.

ANIP “Đurđevdansko kolo" iz Podgorice prikazao je tradiciju kroz ,,Igre iz Gruže".
Projekat ,,Jasikovački đerdani” je podržan na javnom konkursu „Kultura spaja: Od amatera do profesionalaca“ Ministarstva kulture i medija.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR