23 °

max 23 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

23° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završeni Dani Evropske baštine

Izvor: Bedem fest

Kultura

Comments 0

Završeni Dani Evropske baštine

Autor: Antena M

  • Viber

Javnim časom “Kulturna baština i turizam kao mostovi mira” upriličenim za 120 učenika i učenica OŠ “Branko Božović” koji su zahvaljujući saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore iz Podgorice u Nikšić besplatno doputovali vozom, spuštena je zavjesa na ovogodišnje izdanje Dana Evropske baštine i obilježavanje Svjetskog dana turizma.

Organizatori su saopštili da su u period od 23. septembra pa do 1. oktobra, shodno temi “Baština koja povezuje - kulturne mreže i rute” realizovali volonterske akcije uređivanja šetnih staza i uklanjanja rastinja i trnja sa tvrđave.

“Na maloj sceni ljetnje pozornice na tvrđavi organizovali smo vikend svirke u kojima je učestvovalo nekoliko lokalnih muzičara. Za oko 400 posjetilaca i posjetiteljki svih generacija iz SAD, Velike Britanije, Hong Konga, Havaja, Čilea, Rusije, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke, Danske, Izraela, Turske, Njemačke, Australije i Kine, brojnih gradova iz regiona kao i naše drage sugrađane i sugrađanke priredili smo nezaboravno iskustvo pružajući priliku svima koji su došli na tvrđavu - Bedem da se druže, obiđu tvrđavu, probaju lokalne specijalitete, probaju Nikšićko pivo, saznaju istorijske priče i legende koje se vezuju za drevne zidine. U neposrednom razgovoru sa strancima promovisali smo Nikšić i informisali ih o našoj kandidaturi za grad prijestonicu kulture 2030. Godine”, naveli su u saopštenju.

Kako su istakli, program je zaokružen posjetom učenika i učenica OŠ  “Branko Božović“ u okviru nastavka saradnje sa ŽPCG „Ponovo putujemo vozom“ spajajući kulturnu baštinu i željezničku rutu Podgorica – Nikšić.

“Učenici i učenice su na imali  priliku da se na javnom času upoznaju sa istorijom i izgradnjom tvrđave, kao i da kroz putovanje vozom nauče više o značaju željeznice i odabiru putovanja vozom kao ekološki najpovoljnijeg vida transporta. Svim posjetiocima tvrđave predstavili smo i Bedem fest zahvaljujući čemu je porastao broj naših inostranih pratilaca na društvenim mrežama”, saopštio je Petar Šundić.

Dodao je da je tokom devet dana sa tvrđave iz Nikšića u svijet otišla prelijepa slika a posjetioci i posjetiteljke prepuni su utisaka i oduševljenja kako tvrđavom tako našom toplom dobrodošlicom i domaćinstvom.

Zahvalio se Ministarstvu kulture i medija, Opštini Nikšić, Turističkoj Organizaciji Nikšić, JU Muzeji i Galerije Nikšić, EU4ME, Pivari Trebjesa i ŽPCG uz su čiju podršku, kako je objasnio, realizovani Dane Evropske baštine 2024 na Bedemu.  

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR