20 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 14°

Četvrtak

17.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oktobar na UCG u znaku festivala FUNK-a

Izvor: UCG

Kultura

Comments 0

Oktobar na UCG u znaku festivala FUNK-a

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnici Rektorata Univerziteta Crne Gore najavili su juče pokretanje festivala pod nazivom FUNK (Festival umjetnosti, nauke i kulture).

Kako su objasnili, događaj će se organizovati u okviru obilježavanja jubileja Univerziteta Crne Gore i ima za cilj da objedini i promoviše različite oblike stvaralaštva, istraživanja i kulturnih djelatnosti.

Profesor dr. Edin Jašarović, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti, istakao je, da kao najvažnija akademska institucija u Crnoj Gori, Univerzitet ima obavezu da stvara ambijent za produkciju i diseminaciju naučnih i umjetničkih znanja, te da FUNK festival predstavlja korak dalje u tim nastojanjima.

"Naš Univerzitet kontinuirano radi na promociji nauke, umjetnosti i kulture, a ovaj festival simbolizuje sve ono za šta se zalažemo – multidisciplinarnost, inovaciju i angažman," rekao je Jašarović, dodajući da je upravo saradnja između različitih disciplina ključna za razvoj savremenog obrazovanja i društva.

FUNK festival, koji će se održati u oktobru na kampusu Univerziteta Crne Gore i na nekoliko drugih lokacija u Podgorici, kako je rečeno, zamišljen je kao dinamična i vibrantna manifestacija. Akronim "FUNK" nije samo igra riječi, već i metafora za karakter festivala koji se, poput popularnog muzičkog žanra, oslanja na energiju, kreativnost i ritmičnu povezanost umjetnosti, nauke i kulture.

Saradnica na ovom projektu, mr Bojana Šolaja predstavljajući program istakla je da je za ovu godinu planiran širok spektar događaja – od naučnih tribina, predavanja i radionica, do izložbi, koncerata, književnih konkursa i filmskih projekcija.

”Ovaj multidisciplinarni pristup omogućava studentima, akademskom osoblju, ali i širem auditorijumu da se aktivno uključe u diskusiju o važnim temama koje intrigiraju društvo i pokreću kritičko razmišljanje, dok istovremeno imaju priliku da predstave i promovišu svoje radove," objasnila je Šolaja.

Prof. dr Nedeljko Latinović usmjerio je svoje izlaganje na Simpozijum "Dani naučne dijaspore," koji se već treću godinu zaredom održava na Univerzitetu Crne Gore, a ove godine u okviru Festivala Fank. U svom obraćanju istakao je važnost ovog skupa, naglašavajući njegovu ulogu u okupljanju naučnika i istraživača iz dijaspore, što doprinosi intenzivnoj razmjeni znanja, iskustava i jačanju saradnje između domaćih i inostranih stručnjaka.

Festival će, kako je najavljeno, biti otvoren za širu javnost, a osim produkcije studenata i akademskog osoblja Univerziteta Crne Gore, ponudiće i platformu za renomirane naučnike i umjetnike iz regiona i svijeta.

Organizacioni odbor, koji je s velikom posvećenošću i stručnim pristupom radio na planiranju i realizaciji festivala FUNK, formiran je u sledećem sastavu: prof. dr Edin Jasarović, dekan FDU, predsjednik Odbora, prorektor za nastavu UCG, prof. dr Veselin Mićanović, Ognjen Savić, Centralna biblioteka Crne Gore, Dijana Jovanović, šefica kabineta rektora, Lidija Lakić, rukovodilac Komunikacijskog i PR centra, Ivan Živković, Komunikacijski i PR centar i Jakov Vukčević, predsjednik SPUCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR