21 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stipendistkinja američke vlade daće predlog za modernizaciju muzejskih sadržaja

Izvor: MKM

Kultura

Comments 0

Stipendistkinja američke vlade daće predlog za modernizaciju muzejskih sadržaja

Autor: Antena M

  • Viber

Hollis J. Gillespie, stipendistkinja američke vlade, ekspertkinja u muzejskoj djelatnosti i direktorica Nevada državnog muzeja u Las Vegasu, boraviće u Crnoj Gori od 7. do 19. oktobra, kao ekspertska pomoć koju obezbjeđuje Fulbrajtova stipendija. Ona će, na kraju studijske posjete predložiti konkretne modele za modernizaciju muzejskih sadržaja, pokazati primjere dobre američke prakse, kao i pospješivanje razvoja publike i motivacije stručnog kadra.

Ovo je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, uz pojašnjenje da se Gillespie sastala sa ministarkom kulture i medija, dr Tamarom Vujović, koja je zahvalila Ambasadi SAD-a što je omogućila Gillespie boravak u Crnoj Gori, te joj poželjela uspješan rad.

“Veoma nam je važno unapređenje muzejske djelatnosti kroz upotrebu savremenih tehnologija, razvoj i kapaciteta i motivisanosti stručnog kadra, te kreiranje programa za sve kategorije posjetilaca, a u ovome će nam pomoći saradnja sa Gillespie”, rekla je Vujović.

Predstavila je zakonski okvir koji u Crnoj Gori uređuje muzejsku djelatnost uz uvjerenje da će saradnja sa ključnim muzejskim institucijma u Crnoj Gori, Narodnim muzejom, Muzejom savremene umjetnosti, Prirodnjačkim i Pomorskim muzejom doprinijeti kreiranju kvalitetnih politika u ovoj oblasti i pomoći ustanovama da unaprijede rad.

Vujović je naglasila da u Ministarstvu prepoznaju potrebu za unapređenjem određenih segmenata, u prvom redu podrška mladim stručnim kadrovima da rade u ustanovama kulture, takođe primjenu savremenih tehnologija, u dijelu digitalizacije artefakata, kreiranje zanimljivijih i publici privlačnijh postavki, kako stalnih, tako i privremenih.

Vujović i Gillespie su razgovarale o važnost povezivanja kulture i turizma, i istakle su da festivali i drugi događaji u oblasti kulture, doprinose ekonomskom rastu, ali i da je posebno u razvoju u svijetu "heritage" turizam.

Sagovornice su saglasne da Crna Gora, sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem i savremenim stvaralaštvom, ima veliki potencijal da dodatno unaprijedi turističku ponudu zemlje, zbog čega je podrška međunarodnih eksperata u ovoj oblasti uvijek dobrodošla.

Gillespie je upoznala ministarku sa svojim bogatim iskustvom u oblasti muzeologije, koje je stekla kroz rad u brojnim kulturnim institucijama, gdje je dala značajan doprinos njihovom unapređenju.

Uvjerena je da će tokom boravka u Crnoj Gori, u saradnji sa rukovodstvom četiri nacionalna muzeja i u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, predložiti konkretne modele za unapređenje rada muzeja, postavki i komunikacije sa publikom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR