23 °

max 23 ° / min 14 °

Subota

12.10.

23° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 13°

Srijeda

16.10.

22° / 11°

Četvrtak

17.10.

19° / 13°

Petak

18.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
“Gospoda Glembajevi” premijerno u decembru

Izvor: CNP

Kultura

Comments 0

“Gospoda Glembajevi” premijerno u decembru

Autor: Antena M

  • Viber

Probe za predstavu “Gospoda Glembajevi” koju po tekstu Miroslava Krleže režira Danilo Marunović, počele su juče u Crnogorskom narodnom pozorištu. Predstava će premijerno biti izvedena 17. decembra na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Dramaturg je Božo Koprivica, adaptacija je povjerena Bojani Mijović i Danilu Marunoviću, kostimografkinja je Vanja Ciraj Džudža, scenograf Valentin Svetozarev, za scenski pokret zadužena je Tamara Vujošević-Mandić, a izvršna producentkinja je Nela Otašević.

Uloge tumače: Svetozar Cvetković, Kristina Obradović, Mišo Obradović, Una Lučić, Danilo Čelebić, Lazar Dragojević, Nikola Perišić i Stevan Vuković.

Potreba za Glembajevima je, kako kaže reditelj Danilo Marunović, repertoarski sasvim logičan i promišljen teatarski korak.

„Veliki naslov, veliki pisac, u afirmaciji regionalne dramske baštine, u vremenu jednog od najdramatičnijih globalnih iskoraka iz jedne epohe u drugu i u vremenu sveobuhvatne smjene generacija, sistema vrijednosti, politika i svega drugoga na našem, lokalnom planu.

Krleža „Glembajevima“ teatru nudi savršen komad o društvenim raskršćima svake vrste. Tranzicija, smjena krupnih političkih društvenih formulacija (poput onog iz komunizma u liberalni kapitalizam), promjena sistema vrijednosti, smjena generacija, informatička revolucija, sukob sa svijetom očeva, samo su nijanse na ovu važnu temu, u kojoj svako društvo, u svakom trenutku, na svoj određen način evoluira”, kaže Marunović.

Miroslav Krleža je, prema riječima dramaturga Boža Koprivice, najaktuelniji dramski pisac 20. vijeka i dvije posljednje decenije.

“Tu prvo mislim na dramu “Gospoda Glembajevi”, u kojoj se uspon i propast jedne zagrebačke, trgovačke porodice može čitati kao kriza i rasulo jedne države (Glembajevi: u jednoj noći kasnog ljeta, godinu dana prije Velikog rata 1914-1918). Ogrezle u kriminalu, laži, zločinu, licemjerstvu, primitivizmu. Krležina drama, kako je opšte poznato, nastala je kao omaž „Dubrovačkoj triologiji“ Iva Vojnovića i dramama Ibzena i Strindberga. „Gospoda Glembajevi“ prevazilaze svoje pretke i uzore. U angažmanu, u dijalozima, u briljatno napisanim karakterima i stilskim nijansama jedinstvenim u evropskoj dramskoj književnosti. Porodični ciklus pretvara se u krvavi cirkus, sa tragičnim, dokumentarnim, grotesknim i duhovitim partijama”, istakao je dramaturg Božo Koprivica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR