20 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lovćenac u znaku crnogorskih pisaca

Kultura

Comments 0

Lovćenac u znaku crnogorskih pisaca

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko društvo "Lovćen" iz Lovćenca, pod pokroviteljstvom Ministarstva dijaspore Crne Gore, organizovalo je književno veče “Tragovima predaka,” događaj posvećen savremenoj crnogorskoj književnosti. Cilj manifestacije bila je promocija crnogorskog kulturnog nasljeđa kroz predstavljanje nekih od najistaknutijih književnih stvaralaca današnjice, koji u svojim djelima osvetljavaju slojevitu crnogorsku kulturu i identitet.

Veče je otvoreno uvodnim riječima domaćina, a program je bio podijeljen u tri segmenta. U prvom dijelu, posjetioci su imali priliku da upoznaju pisce čiji radovi stvaraju nove pravce u savremenoj crnogorskoj književnosti. Predstavljeni su autori: Boris Đurović, Jelena Nelević, Momčilo Zeković, Svetlana Čabarkapa, Jelena Božović, Ethem Mandić, Jelena Jovetić, Jovana Vuković i Saša Borozan, čija su djela inspirisala prisutne i oživjela kulturne vrijednosti Crne Gore.

Nakon predstavljanja autora, uslijedila je panel-diskusija o ulozi književnosti u očuvanju crnogorskog identiteta, u kojoj su učestvovali Marija Apostolovski, Itana Kaluđerović Perišić i Saša Borozan. Moderatorka panela bila je Jovana Vuković. 

Panelisti su raspravljali o istorijskoj ulozi književnosti u oblikovanju crnogorskog identiteta, izazovima koje donosi digitalna era, i načinima na koje književna scena može opstati i razvijati se u savremenom društvu. Poseban akcenat stavljen je na važnost književnosti u očuvanju kulturne svijesti mladih generacija. 

Veče je obilježeno i završnim programom, tokom kojeg su učenici OŠ “Vuk Karadžić” iz Lovćenca predstavili svoje radove sa literarnog konkursa “Šapnula mi Crna Gora”. Prva tri mjesta osvojili su Nikola Rahimić, Maša Lučić i Anastasija Kaluđerović. Njihova djela oduševila su publiku, dok su ostali učesnici takođe pohvaljeni za trud i kreativnost. 

Veče je potvrdilo važnost kulturnih veza između dijaspore i matice i osvijetlilo bogatstvo crnogorske književnosti koja traje kroz generacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR