17 °

max 22 ° / min 17 °

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

19° / 16°

Subota

19.10.

19° / 15°

Nedjelja

20.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

18° / 12°

Srijeda

23.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muzeji i galerije Podgorice postaju mjesto zabave, edukacije i radosti za najmlađe

Izvor: PR Centar

Kultura

Comments 0

Muzeji i galerije Podgorice postaju mjesto zabave, edukacije i radosti za najmlađe

Autor: Antena M

  • Viber

Muzeje i galerije Podgorice, kroz projekat „U carstvu muzeja“, u posljednje tri godine, posjetilo je oko četiri hiljade mališana iz Javne predškolske ustanove JPU „Đina Vrbica“ i taj prostor je mjesto zabave, edukacije i radosti za najmlađe, što je veoma važno za stvaranje kulturnih navika kod djece.

Kooridnatorka projekta i predstavnica JPU „Đina Vrbica“, Dejana Prelević, kazala je da je projekat „U carstvu muzeja“, koji realizuju ta ustanova i JU Muzeji i galerije Podgorice, počeo 2021. godine, da obuhvata djecu starijih vaspitno-obrazovnih grupa, a od tada do danas Muzej je posjetilo oko četiri hiljade djece, zajedno sa vaspitačima, medicinskim osobljem, asistentima u nastavi i roditeljima.

„Naši divni saradnici slikari i muzejski pedagozi Ljiljana Kolundžić i Vesko Gagović svake sedmice nam obezbjeđuju stručno vođenje kroz muzejske izložbe i tematske postavke iz oblasti kulturne baštine i umjetnosti. Oni to rade na veoma profesionalan, odgovoran, interaktivan, djeci prijemčiv način, prilagođen njihovom uzrastu, tako da je doživljaj djece upečatljiv. Djeca imaju mogućnost da saznaju šta se dešava u muzeju, šta su muzejski eksponati, da pitaju sve što ih zanima. Mogu da obiđu Muzeje i galerije i saznaju mnogo o kulturi našeg grada i države“, kazala je Prelević za PR Centar.

Najvažniji cilj JPU „Đina Vrbica“ je, kako je istakla, da vaspitno obrazovni proces bude što bolji, ali i da se djeca od najranijeg uzrasta zainteresuju za kulturu i umjetnost.

„Prije svega, djeca treba da znaju da u našem gradu postoji Muzej, gdje se nalazi, šta se u njemu čuva, zašto su muzejski eksponati neprocjenjivo vrijedni, ko su ljudi koji rade u muzeju, da se upoznaju sa kulturnom baštinom i tradicijom svoga grada. Bitno je da djeca shvate koliko je umjetnost važna, da zađu malo u prošlost kako bi bolje razumjela sadašnjost“, rekla je Prelević.

Muzejska pedagogica i akademska slikarka Ljiljana Kolundžić kazala je da je ranije bila prava rijetkost vidjeti djecu u Muzejima i galerijama, ali zahvaljujući projektu taj prostor postaje mjesto zabave, edukacije, radosti za najmlađe.

„Muzejski pedagozi na vrlo edukativan i stručan način upoznaju djecu sa muzejskim bontonom, zanimanjima u muzeju. Kroz stalnu postavku obilazimo nekoliko segmenata, a to su etnografska zbirka, gdje upoznajemo djecu sa odjećom iz prošlosti, kroz kulturno-istorijsku zbirku upoznajemo ih sa temom heroja i velikim herojem Božidarom Vukovićem Podgoričaninom. Zatim dolazimo do blaga, a to je arheološka zbirka, vrlo bogata zbirka sa značajnog lokaliteta Duklje i djeca tu mogu da se upoznaju sa brojnim muzejskim eksponatima. Takođe, djeca posjećuju brojne aktuelne izložbe poznatih umjetnika“, naglasila je Kolundžić.

Nevjerovatna je, kako je primijetila, radost djece u muzejima, naročito kada se, kroz brojne crtačke i slikarske tehnike, kreativno izražavaju na likovnim radionicama.

„Svakoj posjeti se vrlo radujemo, a posebno me raduje što primjećujem da djeca sve više sa svojim roditeljima posjećuju Muzeje i galerije, a to je jako važno jer se tako stvara kulturna navika kod djece“, rekla je Kolundžić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR